Hlavní navigace

Tip: Vypořádejte se s nejčastějšími problémy Wi-Fi sítě - 3. díl

24. 9. 2012

Sdílet

Dnešní pokračování věnujeme pozicování směrovače a jeho antén a možnost obnovení výchozího nastavení.

Využití bezdrátové technologie Wi-Fi se stává čím dál tím častějším způsobem připojení k internetu v domácnostech i firmách. Ne vždy ale vše funguje, jak má. Podívejme se, jak řešit nejčastější problémy.

 

4) Vyberte pro směrovač vhodnější pozici

Pakliže se vám problémy s připojením objevují pouze v případě, kdy se pohybujete ve větší vzdálenosti od směrovače, problémem může být nedostatečný vysílací signál směrovače. Není nutné poohlížet se ihned po výkonnějším směrovači, i váš současný může být při vhodnějším umístění a nastavení dostatečný. V první řadě se ujistěte, že jsou antény ke směrovači řádně připevněny (přišroubovány) a nasměrovány do vertikální pozice. Dále by neměl být směrovač skryt za žádným rozměrným předmětem, který by mohl blokovat šíření signálu. Směrovač byste měli v bytě či domě umístit pokud možno do centra předpokládaného dosahu signálu, čímž minimalizujete největší vzdálenost mezi vysílačem a přijímačem v rámci vašeho bytu.

router

Pokud ani tento krok nepomohl, můžete se pokusit zvýšit intenzitu vysílaného signálu. Mnohé směrovače podobné nastavení umožňují alespoň formou odstupňovaných úrovní jako nízký, střední a vysoký. Otevřete tedy administrační rozhraní směrovače (podobně jako v druhém díle při nastavování kanálu) a pokuste se tuto volbu vyhledat a přizpůsobit.

Poslední možností je výměna antén. Většina domácích směrovačů nese externí odnímatelné antény a výrobce často nabízí výkonnější varianty.

 

5) Obnovte tovární nastavení směrovače

Přetrvávají-li problémy nezávisle na připojovaném zařízení, můžete se pokusit obnovit výchozí nastavení našeho směrovače. Tento krok, jakkoliv účinný, však bohužel smaže vaše veškerá nastavení, tudíž budete muset opět ustavit zabezpečenou bezdrátovou síť a v závislosti na poskytovateli vašeho internetového připojení provést další nastavení, jako je například případná statická IP adresa apod. Než se tedy k tomuto kroku odhodláte, zjistěte si na technické lince vašeho poskytovatele, co vše budete muset později nastavit tak, abyste nezůstali odříznutí od funkčního připojení k internetu.

Obnovení do továrního nastavení se opět provádí skrze administrační webové rozhraní vašeho směrovače.

CS24

 

V příštím, závěrečném pokračování se podíváme na přeinstalaci ovladače Wi-Fi adaptéru a na možnost upgradu firmwaru směrovače.