Hlavní navigace

TIP: Vytvořte si bootovací flash disk poslední záchrany - 3.díl

13. 7. 2011

Sdílet

Dnešní díl věnujeme dalším nástrojům dostupným z OS PartedMagic, jejichž prostřednictvím můžete spravovat diskové oddíly a kontrolovat stav disku.

Zachraňujete kamarádův zhavarovaný systém? Jak praví lidové moudro, štěstí přeje připraveným. Vytvořte si bootovací flash disk s užitečnými diagnostickými a opravnými nástroji.

 

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-1-dil-20566

2. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flashdisk-posledni-zachrany-2-dil-20570

3. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-3-dil-20595

4. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-4-dil-20599

5. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-5-dil-20609

6. díl článku: http://pcworld.cz/software/tip-vytvorte-si-bootovaci-flash-disk-posledni-zachrany-6-dil-20617

 

2) Editujte diskové oddíly

Jak už samotný název distribuce napovídá, manipulace s diskovými oddíly je řešena velmi přehledně a efektivně. Spusťte Partition Editor (jeho ikona je umístěná na ploše), v němž se vám zobrazí přehled aktuálního rozdělení disků a další související informace. Ve sloupci příznaků (Flags) si můžete například na první pohled všimnout, zda je daný diskový oddíl nastaven jako bootovací či je skrytý. Pakliže potřebujete příznak změnit, klikněte na vybraný oddíl pravým tlačítkem a zvolte Manage Flags. Diskové oddíly můžete dle potřeby i formátovat (menu Partition Format To) či měnit jejich velikost (tlačítko Resize/Move).

gparted

3) Zkontrolujte životnost harddisku

Distribuce PartedMagic disponuje taktéž utilitou Disk Health, jež v přehledném grafickém rozhraní zobrazí informace spojené s harddiskem, jež jsou výstupem některých unixových nástrojů. Utilitu spusťte pomocí ikony Disk Health umístěné na ploše a z nabídky vyberte kýžený fyzický disk. Otevře se vám nové okno s několika záložkami.

V první z nich (Identity) si můžete prohlédnout souhrn základních diskových informací.

V záložce Attributes poté naleznete přehledně zpracovaný výpis nástroje smartctl. Z tabulky můžete vyčíst spoustu užitečných informací, například hned první řádek (Raw Read Error Rate) ukazuje počet chyb, k nimž došlo při čtení z disku. Pakliže pro tento řádek ve sloupci Raw Value naleznete nenulovou hodnotu, bohužel je harddisk fyzicky poškozen. Řádek Seek Error Rate slouží pro výpis kontroly polohovacího systému. Pakliže by měl harddisk problémy se správným umísťováním čtecích hlav, opět ve sloupci Raw Value naleznete nenulovou hodnotu. Zkontrolovat můžete například také teplotu disku (řádek Temperature) nebo počet neopravitelných sektorů disku (řádek Offline uncorrectable).

disk health

V poslední záložce Perform Test pak můžete spustit testování harddisku, jež důkladně prověří jeho fyzický stav. Veškeré chybové i informační výpisy naleznete v záložkách Error Log a Self-test logs.

 

V následujícím díle se podíváme na zoubek zákeřnému malwaru.

 

Úvodní foto: ©Amy Walters - Fotolia.com


Byl pro vás článek přínosný?