Hlavní navigace

Tip: Vytvořte si vlastní síťové úložiště - 1. díl

16. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Péter Mács - Fotolia.com
Síťová úložiště představují skvělý způsob pro zabezpečení a sdílení vašich dat, navíc jejich zřízení určitě vaši peněženku nijak nezruinuje. V tomto článku vám ukážeme, jak na ně.

Síťová úložiště představují skvělý způsob pro zabezpečení a sdílení vašich dat, navíc jejich zřízení určitě vaši peněženku nijak nezruinuje. V tomto článku vám ukážeme, jak na ně.

 

1. díl: Úvod, Výběr softwaru

2. díl: Výběr hardwaru, Instalace aplikace FreeNAS

3. díl: Vytvoření svazků

4. díl: Sdílení souborů

 

S klesající cenou snadno a neustále dostupného diskového prostoru roste pokušení budovat si rozsáhlé knihovny s hudbou, filmy, fotografiemi či dokumenty. Vzhledem k tomu, že každý počítač u vás doma má svoji vlastní skříň, v níž se na discích či jiných paměťových médiích nacházejí gigabajty diskového prostoru, není správa dat roztroušených po několika počítačích právě jednoduchá.

Pokud však vsadíte na síťové úložiště (označované rovněž jako Network Attached Storage neboli NAS), určitě nebudete litovat, protože v něm se s daty obecně pracuje daleko snáze. Představte si jednoduše zařízení připojené do sítě, jež poskytuje data všem ostatním počítačům u vás doma, dále spravuje zálohy a v neposlední řadě chrání všechna vaše důležitá a citlivá data.

NAS

V současnosti je na trhu se síťovými úložišti k dispozici řada různých řešení, tudíž je z čeho vybírat. Při samotném výběru si tedy můžete zvolit přesně takové zařízení, které bude plně vyhovovat vašim potřebám. Na druhou stranu jeho zakoupení nemusí být zrovna lacinou záležitostí. To platí zvláště tehdy, když potřebujete mezi počítači sdílet třeba jen několik souborů. Možná ještě komplikovanější je situace pro ty uživatele, již naopak mají řádově terabajty dat. Uložení takového množství dat se může poměrně prodražit. Je totiž nutné pořídit takové síťové úložiště, které nejen že takové kvantum dat zvládne uložit, ale bude mít navíc rezervu pro umístění dalších dat.

Naštěstí si můžete vytvořit svoje vlastní síťové úložiště a to velmi snadno. Pokud se takto rozhodnete, jednak ušetříte a navíc si budete moci vytvořit řešení přesně podle svých potřeb. Sami si totiž určíte jeho velikost, vybavení, kapacitu úložného prostoru, a jakmile se vám něco nebude pozdávat, upravíte si jej.

Výběr softwaru

Pro konfiguraci svého vlastního síťového úložiště můžete použít řadu funkcí, které jsou standardně k dispozici v řadě operačních systémů. Kupříkladu řada oblíbených linuxových distribucí nabízí serverově orientovanou variantu obsahující návod na vytvoření a provozování souborového serveru. My jsme však zvolili pro účely tohoto článku co možná nejjednodušší řešení spočívající ve využívání aplikace FreeNAS.

Aplikace FreeNAS dokáže velmi snadno a najednou nakonfigurovat veškerý potřebný hardware. Nejnovější verze je ke stažení zdarma na webu programu FreeNAS. Po stažení si soubor .ISO vypalte na optický disk či využijte virtuální mechaniku. Pakliže se rozhodnete soubor vypálit na disk, ve Windows 7 postačí, když na tento soubor klepnete pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberete položku Vypálit obraz disku. V ostatních verzích Windows můžete pro vypálení obrazu na disk CD nebo DVD použít zdarma dostupnou utilitu ImgBurn.

CS24

 

V příštím díle se zaměříme na výběr hardwarových zařízení a instalaci programu FreeNAS.