Hlavní navigace

Tip: Vytvořte si vlastní síťové úložiště - 3. díl

18. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Amy Walters - Fotolia.com
Dnešní díl věnujeme výběru vhodného souborového systému a nastavení diskových svazků v závislosti na požadovaném výkonu či bezpečnosti dat.

Síťová úložiště představují skvělý způsob pro zabezpečení a sdílení vašich dat, navíc jejich zřízení určitě vaši peněženku nijak nezruinuje. V tomto článku vám ukážeme, jak na ně.

 

1. díl: Úvod, Výběr softwaru

2. díl: Výběr hardwaru, Instalace aplikace FreeNAS

3. díl: Vytvoření svazků

4. díl: Sdílení souborů

Vytvoření svazků

První věcí, kterou musíte po přihlášení provést, je vytvoření souborového systému. Klepněte na položku Storage, která se nachází v horní části panelu nabídek, a poté vyberte položku Create volume. Objeví se dialogové okno, v němž vyberte všechny disky, jež chcete použít, a svazek pojmenujte.

K dispozici máte dvě možnosti: UFS (Unix File System)ZFS (Zettabyte File System). My vybereme položku ZFS, protože nabízí podporu řady funkcí vyvinutých pro souborové servery, jako je kupříkladu podpora diskového pole RAID, snímky či komprese souborů.

freenas create volume

V závislosti na počtu disků ve vašem počítači se vám objeví několik nových položek. Pokud například použijete tři disky, můžete si vybrat mezi položkami mirrorstripe či RAID-Z. Položka mirror provádí duplikování dat z jednoho disku na druhý, což je v podstatě řešení označované jako RAID 1. Položka stripe pak rozdělí soubory mezi všechny disky v diskovém poli, kteréžto řešení je označované jako RAID 0. Položka RAID-Z nakonec představuje softwarovou obdobu řešení diskového pole ve variantě RAID 5.

Kterou možnost tedy zvolit? Pokud máte například tři disky, každý s kapacitou 1 TB, pak budete mít při výběru položky mirror k dispozici kapacitu o celkové velikosti pouze 1 TB. "Ztracené" místo představuje daň za bezpečnost dat, jež se současně ukládají (zrcadlí) i na ostatní disky. Pokud jeden disk selže, můžete jej bez obav vyměnit a pokračovat dále.

Pakliže vyberete položku stripe, získáte (v našem příkladu) celkem 3 TB úložného prostoru a vysokou rychlost odezvy, neboť k datům rozprostřeným po několika discích lze přistupovat paralelně. Pokud však dojde k poškození jednoho disku, přijdete o všechna data na všech discích.

S řešením nakonec získáte celkovou kapacitu 2 TB, ovšem pokud jeden ze tří disků selže, pak je možné data na tomto poškozeném disku obnovit na základě údajů uložených na zbylých dvou discích.

Vzhledem k tomu, že stojíme zejména o výkon, vybrali jsme položku stripe. Je jasné, že to zdaleka není bezpečná varianta, ovšem pokud upřednostňujeme maximální kapacitu, nic jiného nám nezbývá. V případě potřeby lze však později do stávajícího úložiště zavést bezpečnější řešení.

Ať vyberete jakoukoliv variantu, mějte na paměti, že před vlastním použitím síťového úložiště se všechna data dosud na těchto discích uložená odstraní. Klepněte na položku Add Volume a za několik okamžiků již budete mít souborový server takřka připravený k reálnému nasazení.

CS24

 

Příští závěrečný díl věnujeme možnostem sdílení souborů.