Hlavní navigace

Tip: Začátečníci, buďte na Google+ jako doma - 1.díl

18. 7. 2011

Sdílet

Jestliže se vám pozvánka do nové sociální sítě Google+ již válí v e-mailové schránce, máme pro vás 10 užitečných tipů a rad do začátku.

Nová sociální síť Google+ by mohla nabídnout ten správný osvěžující mix sdílení a soukromí, který vás minimálně kvůli prvotnímu nadšení může na chvíli přinutit zanevřít na Facebook. Pro nezasvěceného uživatele však může představovat matoucí změť kruhů a kontaktů. A jelikož se pozvánky do nové sociální sítě šíří rychlostí blesku, shromáždili jsme pro vás několik tipů a rad do začátku. Pokud vám doposud není koncept nové sociální sítě známý, doporučujeme se s ním nejprve seznámit prostřednictvím následujícího článku.

 

Rozlučte se s otravnými příspěvky

Vámi okomentovaný příspěvek se může velmi rychle stát populárním tématem a zahltit vás stream nepřebernou změtí nicneříkajících komentářů. Nezoufejte, jestliže už pro vás nemá smysl updaty daného příspěvku sledovat, můžete jej jednoduše nechat zmizet. Stačí v pravém horním rohu kliknout na „Nabídku Možnosti“ a z rozevřeného menu zvolit možnost „Ignorovat tento příspěvek“.

Google+

Pokud o nové komentáře záhy projevíte opět zájem, klikněte u daného příspěvku v minimalizované podobě na „Přestat ignorovat“.

Google+

Klávesové zkratky

Pro rychlé manévrování ve vašem streamu nebo základní formátování příspěvků můžete využít hned několik jednoduchých zkratek. Pojďme si je názorně představit.

*Word* > Word
_Word+ > Word
-Word- > Word

Mezerník > Posun ve streamu směrem dolů
Shift + Space > Posun ve streamu směrem nahoru
J > Posun směrem dolů o jeden příspěvek
K > Posun směrem nahoru o jeden příspěvek
Q > Přesune textový kurzor do vyhledávacího pole chatu
Enter > Otevře u aktivního příspěvku okénko pro psaní komentáře
Tab + Enter > Přidá komentář

 

Používejte username URL

Na rozdíl od Facebooku, Google+ zatím username stránky, neboli zkrácené odkazy představující snadno zapamatovatelnou URL adresu fan webu, nepodporuje. Ani zde však nejste odkázáni na vypisování těžko zapamatovatelných adres, stačí využít internetovou službu gplus.to.

Po načtení stránky si zvolte požadované uživatelské jméno, nakopírujte textový řetězec číslic identifikujících váš Google+ profil a stiskněte tlačítko „add“. Služba vám vytvoří zkrácenou username adresu ve tvaru gplus.to/zvoleneuzivatelskejmeno.

gplus.to

 

V příštím díle si ukážeme, jak se nenechat lapit do kruhů a snadno si ověřit, s kým vším daný příspěvek sdílíme, objasníme si rovněž oblíbené označování přátel v příspěvcích a ukážeme, jak na Google+ sdílet z Gmailu.

Byl pro vás článek přínosný?