Hlavní navigace

TIP: vylepšete si svou pracovní plochu

27. 5. 2010

Sdílet

Chtěli byste ve Windows XP některé funkce, které znáte z Windows 7? Poradíme vám, jak na to.

Google Desktop

Tuto aplikaci využijí nejspíše uživatelé staršího operačního systému Windows XP, kteří závidí uživatelům Windows Vista a 7 miniaplikace na ploše. Google Desktop přináší zajímavý vyhledávač souborů a nástrojový panel, který je rozšiřitelný o další aplikace z internetu. Podobné funkce jako Google Desktop pak nabízí také Vista Sidebar nebo Desktop Sidebar.

RocketDock

Sidebar tedy již máme. Nyní bychom chtěli na pracovní ploše starších Windows vytvořit speciální panel s aplikacemi, který opět známe pouze z Windows Vista a 7. K tomu slouží RocketDock, který umí vytvořit animovanou lištu, kterou můžete umístit na vrchní či spodní stranu plochy a dát do ní zástupce aplikací, které chcete. Pokud byste chtěli mít přístupné také náhledy otevřených programů, využijte spíše aplikace ObjectDock. Lištu ala Windows 7 pak můžete vytvořit také pomocí programu RK Launcher.

CS24

Circle Dock

Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje lišta s ikonkami programů, můžete použít Circle Dock, který - jak už jeho název napovídá - vytvoří panel s kruhovým vzhledem. Vy můžete upravovat jeho funkce i programy, které se v něm objeví. Alternativou k Circle Dock je CianoDock, což je speciální typ nástrojového panelu, který slouží k rychlému spouštění nejčastěji používaných aplikací či otevírání složek.