Hlavní navigace

TIP: zamezte webovým stránkám, aby o vás shromažďovaly informace

7. 7. 2010

Sdílet

Většina webových stránek shromažďuje informace o svých uživatelích pomocí služby Google Analytics. Podívejte se, jak se proti tomu lze bránit.

Google Analytics je populární služba, kterou využívá řada provozovatelů webových stránek k získávání údajů o uživatelích včetně IP adres a informacích o prohlížečích. Ne všem uživatelům se to ale musí líbit, a tak Google nedávno vydal plug-in (add-on) pro webové prohlížeče s názvem Analytics Opt-Out, který by shromažďování dat o uživateli měl zamezit. Add-on funguje tak, že dá zprávu analytickému kódu služby Analytics na dané webové stránce, že informace o uživateli nemají být zaslány ke zpracování. Google vydání plug-inu komentoval s tím, že chce uživatelům dát možnost rozhodnout se, jak se s jejich daty bude nakládat. Pokud se bojíte toho, že by instalace plug-inu měla nějaký vliv na cookies soubory, které se vám ukládají v počítači, nemusíte se bát.

Google Analytics Opt-Out Add-on se v současné době nachází ve fázi beta verze a funguje u prohlížečů jako Internet Explorer 7 a 9, Chrome verze 4 a vyšší a Firefox verze 3.5 a vyšší. Stáhnout si jej můžete zde.