Hlavní navigace

Tip: Zašifrujte svůj pevný disk

27. 6. 2011

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
V dnešním tipu si představíme několik nástrojů, které vám umožní zašifrovat pevný disk. Podíváme se i na externí pevný disk chráněný prostřednictvím otisku prstu.

Pokud se bojíte ztráty svého externího pevného disku, flash disku nebo notebooku s citlivými informacemi, měli byste obsah na těchto zařízeních šifrovat. Bezplatný šifrovací nástroj je integrován do některých verzí Windows Vista a Windows 7 (konkrétně Ultimate a Business) a jmenuje se BitLocker. BitLocker vám umožní zašifrovat celý pevný disk tak, že se k jeho obsahu bez zadání hesla nikdo nedostane.

Pokud tyto edice Windows nevlastníte, nebo zkrátka BitLocker nepovažujete za dostačující, pak můžete vyzkoušet například aplikaci TrueCrypt. Ta je variabilnější než BitLocker a kromě celého disku vám umožní zašifrovat pouze jeho určitou část. Používáte-li Mac OS X, máte k dispozici nástroj FileVault, pomocí kterého můžete zašifrovat domácí adresář svého Macu. Lion, nadcházející verze Mac OS, která bude vydána za měsíc, umožní zašifrovat i celý disk.

K ochraně flash disku se pak hodí bezplatná aplikace Encrypt Stick, která jeho obsah spolehlivě zašifruje. Pokud uchováváte na externím pevném disku opravdu citlivá data a chtěli byste aplikovat bezpečnější ochranný prvek než jen šifrování, můžete využít služeb speciálního pevného disku s názvem LaCie Rugged Safe. Disk je umístěn v ochranném obalu a přístup k němu uživatel získá pouze po naskenování svého otisku prstu. LaCie Rugged Safe o velikosti 500 GB u nás pořídíte za cenu okolo čtyř tisíc korun, za kapacitu 1 TB si pak připlatíte o dva tisíce více.

 

Úvodní foto: © Andrea Danti - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?