Hlavní navigace

Tip: Zorientujte se v IT žargonu a častých akronymech - 1. díl

2. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © alphaspirit - Fotolia.com
802.11ac, USB 3.0, SATA 6Gbps, Ivy Bridge, Ultrabook, LED TV… Točí se vám ze všech často na první pohled nesrozumitelných zkratek a názvů hlava? Pojďme si objasnit některé nejčastěji využívané termíny.

S rozvíjejícími se elektronickými technologiemi na nás ze všech stran útočí čím dál více technologických pojmů, kódových označení, marketingových názvů či akronymů. Některé představují standardní označení používané napříč celým odvětvím, jiné si vymýšlejí sami výrobci, aby se odlišili od konkurence a přidali svým produktům unikátní (marketingovou) hodnotu. Shrňme si a vysvětleme několik významných pojmů, které by neměly chybět v základní znalostní výbavě žádného technologického nadšence.

Bluetooth 4.0

Bluetooth je označení bezdrátové technologie pro přenos dat na krátkou vzdálenost (v jednotkách až desítkách metrů). Standard 4.0 nahrazuje a vylepšuje dřívější verze z hlediska přenosové rychlosti a energetické spotřeby. Bluetooth moduly je dnes běžně vybavena většina mobilních zařízení, jako jsou mobilní telefony, tablety a přenosné počítače.

802.11ac

Jedná se o poslední verzi Wi-Fi standardu označeného jako 802.11 (je však stále ve vývoji a nebyla zatím vydána jeho finální verze). Podobně jako novější verze Bluetooth i 802.11ac přináší vylepšení oproti předchozím verzím v podobě vyšší přenosové rychlosti. Někteří výrobci síťové techniky, jako Netgear, Buffalo nebo D-Link, již na trh vypustili první směrovače podporující nový standard 802.11ac.

SATA 6Gbps

Rozhraní SATA 6Gbps (označované též jako SATA 3.0) je označení pro sběrnici, jejímž prostřednictvím se připojují paměťová zařízení. SATA 6Gbps zdvojnásobuje datovou propustnost předchozí verze SATA 2.0 na hodnotu 6 Gbit/s. Běžné harddisky s otáčejícími se plotnami toto zrychlení příliš nevyužijí, nicméně pro neustále se zrychlující SSD disky by pomalá sběrnice představovala stále užší hrdlo.

Byl pro vás článek přínosný?