Hlavní navigace

Tipy a triky pro Internet Explorer 9 - 1. díl

12. 4. 2011

Sdílet

Microsoft se snaží uvedením přepracované verze Internet Exploreru získat zpět ztracený podíl na trhu internetových prohlížečů. Přečtěte si, jak tento nový prohlížeč využívat na maximum!

Internet Explorer 9, který před několika týdny představila firma Microsoft, se vyznačuje téměř minimalistickým oknem. Nenechte se tím ale zmást. Skrývá se totiž za ním daleko více než v předchozí verzi tohoto internetového prohlížeče. V tomto článku vám ukážeme, co všechno tento velmi rychlý prohlížeč dokáže. Pokud ještě nemáte Internet Explorer 9 na svém počítači nainstalovaný, můžete si jej stáhnout a následně nainstalovat z internetové stránky http://windows.microsoft.com/cs-cz/internet-explorer/products/ie-9/home. K dispozici je verze i pro 64bitové operační systémy.

1. Přímý přístup k nejnavštěvovanějším stránkám

Drobnou, ale velmi praktickou funkcí Internet Exploreru 9 je možnost spouštění vašich nejoblíbenějších stránek přímo z pracovní plochy. Stačí, když v prohlížeči takovou internetovou stránku otevřete a klepnete na stránce na ikonu, která se nachází v panelu Adresa nejvíce vlevo, přičemž ji přetáhnete se stisknutým levým tlačítkem myši přímo do Hlavního panelu Windows. Ikona pak na panelu zůstane i po uzavření okna prohlížeče.

Klepnutím na takto vytvořenou ikonu pak lze kupříkladu okamžitě otevřít úvodní stránku vašeho oblíbeného zpravodajského portálu. Takto přímo přistupovat lze i na heslem chráněné stránky, ale pouze tehdy, pokud si necháte na svém počítači z předchozích návštěv uložit soubor cookie, podle něhož se znovu autorizujete jako oprávněný uživatel. Když v hlavním panelu Windows ukážete myší na ikonu stránky, zobrazí se vám její náhled. Ve Windows 7 se dokonce obsah této stránky při povolené funkci Aero Peek v reálném čase aktualizuje.

2. Správné zobrazení internetových stránek v režimu kompatibility

Máte-li dojem, že se internetová stránka nezobrazuje správně, pak doporučujeme zapnout režim kompatibilního zobrazení. Tuto funkci povolíte pomocí tlačítka, které se v panelu Adresa nachází vpravo, a jedná se o první z těchto tří tlačítek. Při prvních testech prováděných v naší redakci se stránka v naprosté většině případů v tomto režimu kompatibility skutečně zobrazila naprosto správně. Samozřejmě se ale může stát, že se například stránka zobrazí jako statická, pokud bude obsahovat nějaké speciální prvky, jako jsou třeba neustále se měnící animace v rubrice s aktuálními tématy.

Velmi praktické je i to, že se volba pro kompatibilní zobrazení ukáže pouze tehdy, pokud Internet Explorer 9 po zadání příkazu na zobrazení stránky rozpozná, že její zdrojový kód lze zobrazit několika způsoby.
V režimu kompatibilního zobrazení zobrazuje Internet Explorer správně i velmi složité internetové stránky, u nichž by mohlo dojít při standardním nastavení k chybné interpretaci zdrojového kódu. Stavová hlášení byla v Internet Exploreru 9 přesunuta do spodní části okna prohlížeče, kde údajně daleko méně ruší

Byl pro vás článek přínosný?