Hlavní navigace

Tipy a triky pro Internet Explorer 9 - 2. díl

14. 4. 2011

Sdílet

Microsoft se snaží uvedením nové zcela přepracované verze Internet Exploreru získat zpět ztracený podíl na trhu internetových prohlížečů. Přečtěte si, jak tento nový prohlížeč využívat na maximum!

Internet Explorer 9, který před několika týdny představila firma Microsoft, se vyznačuje téměř minimalistickým oknem. Nenechte se tím ale zmást. Skrývá se totiž za ním daleko více než v předchozí verzi tohoto internetového prohlížeče. V tomto článku vám ukážeme, co všechno tento velmi rychlý prohlížeč dokáže. Pokud ještě nemáte Internet Explorer 9 na svém počítači nainstalovaný, můžete si jej stáhnout a následně nainstalovat z internetové stránky http://windows.microsoft.com/cs-cz/internet-explorer/products/ie-9/home. K dispozici je verze i pro 64bitové operační systémy.

1. díl článku: http://pcworld.cz/software/tipy-a-triky-pro-internet-explorer-9-1-dil-16888

3. Otevírání nejčastěji používaných stránek v nové záložce

Další užitečnou funkci odhalíte v okamžiku, kdy v prohlížeči otevřete novou záložku (anglicky „Tab“). Internet Explorer totiž podobně jako Google Chrome zobrazí vaše nejoblíbenější stránky – jedná se o náhledy nejčastěji prohlížených internetových stránek. Internet Explorer 9 je totiž vyhodnocuje na základě neustálého protokolování vaší činnosti. Chcete-li nějakou stránku z tohoto seznamu vyjmout, stačí, když na příslušné pole klepnete pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberete příkaz Nikdy nezobrazovat tento web.

4. Spouštění prohlížeče v režimu InPrivate

Povolením funkce Surfování InPrivate se nebudou do počítače ukládat žádné informace o stránkách navštívených uživatelem. Týká se to historie navštívených internetových stránek, souborů cookies a dočasných souborů včetně všech doplňků prohlížeče. O této funkci se často proto z legrace mluví o „porno modu“. Nejsnáze se dá zapnout současným stiskem klávesy Ctrl + Shift +P. Zobrazí se nové okno prohlížeče se úvodní stránkou informující o povolení tohoto privátního režimu. Navíc se informace o používání tohoto režimu zobrazí i v panelu Adresa.

Nedostatkem tohoto režimu, který byl k dispozici už v Internet Exploreru 8, je skutečnost, že je třeba tento režim obnovovat po každém spuštění prohlížeče. Existuje však trik, kterým Internet Explorer 9 nastavíte tak, že se bude pokaždé spouštět v režimu InPrivate. Zkopírujte ikonu Internet Exploreru na plochu Windows, a to buď tak, že se přesunete do nabídky Start a poté klepnete pravým tlačítkem na ikonku Internet Explorer, nebo klepnete na ikonu na ploše pravým tlačítkem myši. Objeví se místní nabídka, z níž zvolte příkaz Kopírovat.

Dále klepněte na pracovní plochu pravým tlačítkem myši a z místní nabídky vyberte příkaz Vložit zástupce. Na nově vytvořeného zástupce opět klepněte pravým tlačítkem myši a z místní nabídky, která se objeví, vyberte příkaz Vlastnosti. Objeví se dialogové okno, kde na záložce Zástupce pak klepněte do políčka Cíl: a za výraz v uvozovkách napište jednu mezeru a poté řetězec -private. Klepnutím na tlačítko OK nastavení uložíte.

5. Odstranění záznamu po surfování na internetu

Internetové prohlížeče při své činnosti ukládají celou řadu dat. Tato data je možné v Internet Exploreru 9 odstraňovat stejně jako v Internet Exploreru 7 nejen pod položkou Možnosti internetu, ale i prostřednictvím příkazového řádku. Příkazový řádek otevřete klepnutím na nabídku Start a zapsáním příkazu cmd do okna pro vyhledávání. Pro odstranění všech dočasných souborů Internetu zadejte do příkazového řádku následující příkaz (při psaní příkazu dodržte velká a malá písmena!):

rundll32.exe InetCpl.cpl,ClearMyTracksByProcess 8

Poté stiskněte klávesu Enter. Stejným způsobem můžete vyčistit historii (namísto parametru 8 zadejte parametr 1), odstranit soubory cookies (parametr 2), data formulářů (parametr 6), uložená hesla (parametr 32) či parametrem 255 odstranit úplně všechny výše jmenované položky najednou.

Foto: Roototb, Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?