Hlavní navigace

Tipy a triky pro každodenní práci v Excelu - 3.díl

18. 3. 2020

Sdílet

 Autor: (c) Dmitri Mikitenko - Fotolia.com
Funkce a vzorce – to je to, co dělá Excel Excelem. Seznamte se s nejběžnějšími způsoby práce s nimi a začněte v Excelu konečně provádět nějaké pořádné výpočty.

Předcházející díl

 

Možná také patříte mezi tu spoustu uživatelů, kterým Excel učaroval poté, co pochopili propracované a komplexní funkce vzorců, které nabízí. Vzhledem k tomu, že k výsledkům výpočtů je možné se dostat více způsoby, můžete se sami rozhodnout, která varianta vám vyhovuje nejvíce. Typickým příkladem je zadávání vzorců a provádění výpočtů v Excelu, které se právě dá provádět několika způsoby.

12 užitečných vzorců pro nejběžnější operace v programu MS Excel

Následující vzorce, které vám představíme níže, sice mají poněkud zvláštní názvy, ale to není to hlavní. Tím hlavním naopak je, že vám ušetří spoustu času a každodenního zadávání dat.

Poznámka: U některých vzorců je třeba zadat adresu jedné buňky nebo celé oblasti buněk s hodnotami nebo textem, který potřebujete zpracovat. Když program Excel zobrazí různá dialogová okna pro zadání adresy buňky nebo oblasti, pak můžete tento údaj zadat buď ručně, nebo pomocí kurzoru. Pokud se rozhodnete použít kurzor, znamená to, že klepnete nejprve do řádku vzorců v horní části okna programu Excel, a poté na příslušnou buňku v celém sešitu. Tento postup pak opakujte pro všechny vzorce, které používají oblast buněk (např. počáteční datum, konečné datum atd.).

1. =DAYS

Jedná se o velmi užitečný vzorec, který vám spočítá, kolik dní uplynulo mezi dvěma daty (přičemž se vůbec nemusíte starat o to, kolik dnů má ten který měsíc).

Příklad: Konečné datum 12. říjen 2015 minus počáteční datum 31. březen 2015 = 195 dnů.

Vzorec: =DAYS(A30,A29)

2. =NETWORKDAYS

Tento vzorec je velmi podobný vzorci uvedenému výše, a t až na to, že počítá počet pracovních dnů (pro pětidenní pracovní týden) mezi dvěma daty. Kromě toho umožňuje odečíst od výsledku i svátky, ale tyto musí být zadány v podobě oblasti dat.

Příklad: Počáteční datum 31. květen 2015 minus konečné datum 12. říjen 2015 = 140 dnů

Vzorec: =NETWORKDAYS(A33,A34)

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?