Hlavní navigace

Tipy a triky pro zrychlení Windows 10 i celého PC! - 1.díl

18. 12. 2017

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Máte pomalý počítač s Windows 10 a chtěli byste jej zrychlit? Pak se nechte inspirovat následujícími devíti tipy a uvidíte, že to půjde.

Váš počítač je pomalý. Ale příšerně pomalý. Zrychlit jej samozřejmě můžete přidáním operační paměti RAM, popřípadě zakoupením rychlého disku SSD – to však stojí peníze. Pojďme na to jinak – vyzkoušejme nejprve, zda by se nedal vyšší výkon vymáčknout ze samotného operačního systému Windows, a to aniž by nás to stálo byť jen jedinou korunu. A zkusme třeba těchto devět tipů, které vám přinášíme na následujících řádcích. Jedná se o tipy, které dokážou zrychlit váš počítač s Windows 10, a to zcela zdarma.

Ovšem jako u všeho je i tady „něco za něco“. Vyšší rychlost s sebou přináší menší výdrž baterie, nebo dokonce i to, že se budete muset vzdát svého oblíbeného programu. Sami se tudíž musíte rozhodnout, jakou oběť jste ochotni kvůli zvýšení rychlosti Windows přinést.

Na jaře letošního roku jsme dostali možnost používat jako druhý a menší počítač Lenovo Ideapad Miix 310. Záhy jsme zjistili, že je tak pomalý, je už snad ani pomalejší být nemůže. Schválně jsme tento stroj použili, když jsme hledali možnosti a tipy, jak takový počítač zrychlit. Výsledkem jsou jednak tipy, které vám nyní přinášíme, tak i zrychlení popisovaného počítače. Ten sice není nijak závratně rychlý, nicméně určitě je daleko rychlejší, než byl dříve.

1. Dopřejte počítači restart

Pokud se váš počítač skutečně nehorázně zpomalí, zkuste jej restartovat. Ano, je to sice rada tak samozřejmá, až to bolí, nicméně uživatelé právě na takové samozřejmé rady zapomínají v podstatě nejčastěji.

Režim spánku nebo hibernace vám sice ušetří elektrickou energii, nicméně pouze úplný restart zbaví Windows veškerého balastu a umožní mu spustit se ve stavu, jako by byl nový. Pokud je váš počítač skutečně velmi pomalý, pak restart provádějte klidně každý den.

 

Pokračování

 

Byl pro vás článek přínosný?