Hlavní navigace

Tipy na software pro omezení prokrastinace - 2. díl

4. 10. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Thomas Pajot - Fotolia.com
Prokrastinace je prokletím dneška i vaší osobní produktivity. Jak se jí zbavit? Čtěte dále.

Předchozí díl

Q10

Q10

Stejně jako ostatní již zmínění, i Q10 je textový editor, který pokryje celou vaši obrazovku minimalistickým rozhraním, takže se můžete cele zaměřit na svou práci. Q10 má pár dobrých funkcí, které sledují váš postup při psaní.

Stisknete-li F1, objeví se seznam klávesových zkratek, jejichž zapamatováním sice můžete ztrácet čas, ale nedoporučujeme to. Jsou k dispozici běžné možnosti, jako je změna barvy pozadí a textu, velikost okraje a nějaké možnosti automatických oprav.

Q10 má taktéž pár šikovných možností nastavení, jako je alarm pro strukturované časové periody psaní či tzv. „počítadlo cíle“, kde můžete nastavit, kolik slov, stránek, řádků, odstavců či znaků musíte dokončit, abyste mohli za dokončenou považovat i svou práci. Informační panel zobrazuje vše v reálném čase, včetně počtu procent splněných směrem k vašemu cíli. Nakonec taky můžete vložit řádky s poznámkou (které odkazují na dokument, ale nejsou součástí obsahu dokumentu), a to tím, že na začátek daného řádku napíšete dvě tečky. Takové řádky lze jednoduše vyhledávat pomocí klávesové zkratky a jsou vhodné zejména pro lidi, kteří tvoří kódy.

Pěkným doplňkem je uklidňující zvuk psacího stroje, který vám oznámí, jak dobře pokračujete. Samozřejmě jej můžete deaktivovat, přijde-li vám spíše otravný.

Focus Booster

Focus Booster

Pomodoro Technique je technika vyvinutá Francescem Cirillem v 80. letech jako cesta k dotažení jakéhokoliv časově omezeného úkolu k úspěšnému konci. Teorie zní, že časté přestávky dokáží výrazně zvýšit vaši produktivitu. Tato technika rozdělí vaši práci na 25minutové intervaly (každý z nich zvaný „pomodoro“), po nichž následuje krátká, pěti- až patnáctiminutová přestávka.

Focus Booster je nástroj pro jednoduchou implementaci této techniky.Aplikace počítá 25minutové intervaly a pětiminutové přestávky, čímž vás udrží v ideálním tempu. Můžete vypnout tikající zvuk, který aplikace vydává při svém chodu, alarm, který se zapne na konci každé instance, a lze si také zvolit, jestli má být okno Focus Boosteru vždy v popředí.

Jste-li mimo svůj počítač, má Focus Booster web s časovačem a většinou možností programu, není potřeba žádná instalace. Jen upozornění: pracujete-li pět minut a berete si 25minutové přestávky, děláte to špatně!

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?