Hlavní navigace

Tipy na software pro omezení prokrastinace - 3. díl

5. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © Jacek Chabraszewski - Fotolia.com
Prokrastinace je prokletím dneška i vaší osobní produktivity. Jak se jí zbavit? Čtěte dále.

Předchozí díl

Rozšíření a doplňky

LeechBlock

LeechBlock

Síla vaší vůle upadá a vy jednoduše podléháte volání sirén – prokrastinačních webových stránek. Klasické flashové hry jsou možná zábavné, ale vy teď musíte pracovat! Nemůžete si pomoci? Vyzkoušejte LeechBlock, který vás vašeho nešvaru snadno zbaví.

Jde o doplněk Firefoxu, který organizuje webové stránky do kategorií, neboli „blokovacích souborů“, a umožňuje vám nastavit, kdy daný soubor stránek zablokovat. Vezměte například všechny své oblíbené webové stránky s videi, vložte je do svého blokovacího souboru „Sledování videa“, a tento soubor zablokujte každý všední den od devíti ráno do pěti odpoledne. Pokusíte-li se navštívit v daný čas blokovanou stránku, přesměruje se prohlížeč dle vašeho nastavení na stránku s nápisem „blocked“ (blokováno), vaši domácí stránku, prázdnou stránku nebo stránku s nastavitelným počítadlem, jež odpočítává čas, který zbývá do konce blokování daného souboru.

Myslíte, že potřebujete malou přestávku jako odměnu za tu těžkou práci, kterou jste dokončili? Pro každý blokovací soubor může být nastaven denní limit. Takže si uvařte kávu a užijte si 15 minut na YouTube každých pár hodin. Jakmile se čas naplní a stránka se opět zablokuje, je čas vrátit se do práce.

StayFocusd

StayFocusd

Podobně jako LeechBlock, i StayFocusd je rozšířením prohlížeče, tentokrát Chromu, které zablokuje nejotravnější stránky, jež by vás rozptylovaly, když se máte soustředit na práci.

V menu Options (nastavení) můžete nastavit maximální celkový čas, který sami sobě povolíte na jakýchkoliv problematických stránkách – jakmile si vyčerpáte svůj „flákací“ čas na YouTube, můžete restartovat hodiny a přesunout se na Instagram. Doplněk nabízí dost možností přizpůsobení, například možnost nastavení dnů a hodin, kdy je aktivní, a v kolik hodin se vše restartuje. Existuje ale i pár extrémnějších možností, jako je nastavení množství textu, které musíte dokončit předtím, než budete moci změnit nastavení, což znemožňuje předčasnou změnu nastavení a s tím související podvádění. A nakonec je tu i možnost blokování konkrétních webů po určitou dobu, nezávisle na aktivních hodinách a dnech. Tato možnost nelze vrátit zpět, takže ji používejte jen v případě, že už si fakt jinak nemůžete pomoci.

StayFocusd bere vaši produktivitu vážně, i za cenu toho, že zničí vaši webovou zábavu a přísně dohlíží na to, abyste svou práci dokončili.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?