Hlavní navigace

Titan Quest

6. 10. 2006

Sdílet

Jednou z nejslavnějších her počítačové historie je akční RPG Diablo a není proto vůbec divu, že ho mnozí vývojáři dodnes bezostyšně kopírují. Titan Quest vás namísto temného podzemí zavede do antického Řecka.

Ne vždy se jedná o bezduchou předělávku Diabla a leckterý titul inspirovaný touto pekelnou hrou stojí opravdu za to. Dalším kouskem v dlouhé řadě Diablo klonů je aktuální Titan Quest, který hráče zavede do neokoukaného prostředí starověkých bájí a pověstí. Příběh hry na poměry akčních RPG docela propracovaný se točí kolem útěku titánů z božského vězení a následného chaosu, který po celém světě vyvolávají. Hlavní hrdina (či hrdinka) je samozřejmě vyvoleným rekem, které má jejich řádění zastavit a obnovit klid a mír. Na začátku hry si můžete vybrat pouze pohlaví ústřední postavy a barvu oblečení, výběr jednoho z osmi bojového zaměření vás čeká až po pár chvílích, kdy se v úvodu děje seznamujete s herními principy. Po čase si navíc budete moci přibrat druhou specializaci, takže variant, jakým směrem se vaše postava může ubírat, je dohromady velmi příjemných 28.



Strastiplná cesta plná nebezpečí a nepříjemných protivníků vás provede "klasicky antickým" Řeckem, ale zavítáte i do Egypta nebo třeba do starověké Číny. Příběh budete odkrývat plněním hlavních dějových questů, které vás povedou stále dále a dále. Hra je v tomto směru poměrně lineární, ale příběh zase má díky tomu spád a nijak nehrozí, že byste se mohli někde ztratit nebo nevěděli, co dělat dál. Vaší cestu lemují oživovací studánky a pokud v nějakém obtížném boji zemřete, objevíte se vždy u té naposledy navštívené. Cestování mezi bojovými lokacemi a vesničkami určenými k oddechu a obchodování zajišťuje teleportační runa, kterou můžete použít kdykoliv. Zpestřením mohou být nepovinné úkoly, které sice pro dokončení hry plnit nemusíte, nicméně pokud s nimi pár chvil strávíte, získáte zajímavé odměny. Lidé, kterým takto pomůžete, vás totiž obvykle odmění zajímavými věcičkami. Vedlejších úkolů je ve hře poměrně dost, ale je pravda, že nejsou nijak zvlášť originální obvykle se jedná o zabití nějakého speciálního nepřítele či o získání konkrétního předmětu (který má obvykle v držení nějaký tuhý protivník, takže je to vlastně totéž jako v prvním případě).



Hlavní náplní hry je samozřejmě boj, jak je u akčních RPG dobrým zvykem. Své protivníky budete posílat na smrt zbraněmi na blízko, na dálku i pomocí kouzel, přičemž ovládání je značně akční; na soupeře musíte ukázat kurzorem a stisknout levé či pravé tlačítko myši (na každém můžete mít nastavený jiný úder či kouzlo), nebo což je trochu krkolomné vybrat číselnou klávesou zvolené kouzlo a pak ho zaměřovačem seslat na nebohého drzouna, který usiluje o váš život. Podobně lze sesílat i některá ochranná či léčivá zaklínadla na sebe, na vyvolaného pomocníka nebo na spolubojovníky (v multiplayeru).



Nepřátel je ve hře opravdu požehnaně, a to nejen co do celkového počtu, ale i z hlediska jejich různých druhů. Budete narážet na klasické antické potvory, jako jsou harpyje, kentauři či minotauři, ale potkáte i pavoučí humanoidy, různé démony nebo třeba obrovského kyklopa. Někteří nepřátelé jsou extra tvrďáci a bojem s nimi strávíte dost času ale stojí to za to, obvykle z nich vypadnou cenné předměty. Ty konec konců nevypadávají jen z tuhých bossů, ale i z obyčejných nepřátel. Další předměty můžete nalézt v truhlách, ve hře nechybí ani obchodníci se zajímavým zbožím. Postupně budete svého hrdinu rozmazlovat lepším a lepším brněním, silnějšími zbraněmi nebo účinnějšími magickými amulety a prsteny. Zbraně a další vybavení můžete vylepšovat pomocí speciálních run a artefaktů sebraných z některých zabitých monster. Samozřejmě nemohou chybět kouzelné lektvary, které po vypití vašemu rekovi obnoví zdraví nebo dodají magickou energii.



Postupným vývojem ovšem nebude procházet jen váš inventář, ale i samotná postava. Jsme přece v RPG, a to znamená získávání zkušeností (za poražené nepřátele i splněné úkoly) a postup na vyšší a vyšší úrovně. Při každém "level-upu" můžete rozdělit pár bodíků mezi hlavní statistiky zdraví, magická energie, síla, obratnost a inteligence. Navíc můžete vylepšovat jednu ze svých dvou specializací a učit se nových speciálním schopnostem nebo je posilovat. Pokud například investujete nově získané dovednostní body do již dříve osvojené schopnosti vyvolávání zvířete, budete si moci přičarovat silnějšího pomocníka než předtím.



Jednou z nejsilnějších stránek hry je nádherné grafické zpracování. Prostředí jak vystřižené ze starověkých bájí je úžasné, nepřátelé jsou pěkně vykreslení i bezchybně animovaní. Nechybí ani propracované efekty jako různé stíny, odlesky, střídání dne a noci a podobně. Je však pravda, že na slabších strojích budete muset snížit detaily, rozlišení a filtrování obrazu. Tak jako tak se ale na hru moc pěkně dívá.



Pokud patříte mezi hráče akčních RPG, asi podle uvedených informací nabudete přesvědčení, že Titan Quest nepřináší příliš nových nápadů a originálních herních principů. A máte naprostou pravdu. Autoři opravdu použili osvědčené systémy a vytvořili velice kvalitní, ale nikoliv průlomovou záležitost. Trochu jiný rozměr než kampaň pro jednoho hráče poskytuje multiplayer, v němž se můžete na antických bojištích potkat se živými hráči. Příjemné přitom je, že můžete s jednou postavou střídat singlei multiplayer. Titan Quest lze určitě doporučit všem příznivcům fantasy a fanouškům akčních RPG. I přes zmíněnou neoriginalitu se totiž jedná o řemeslně výborně zpracovaný kousek, který navíc díky značnému rozsahu herního světa vydrží na pořádně dlouho.



Hodnocení: 8,4
Výrobce: Iron Lore Entertainment
Vydavatel: THQ
Distributor pro ČR: CD Projekt
Lokalizace: titulky
Cena: 999 Kč
Multiplayer: ano



Osm profesí



Warrior
Tento bojovník představuje brutální útočnou sílu, dokáže nepřátele řezat dvěma zbraněmi naráz. Ovládá různé útočné výpady a umí soupeře ochromit zatroubením na roh.



Defender
Tento chlapík je pro boj tělo na tělo vybaven zejména mnoha obrannými schopnostmi. Jeho nerozlučným parťákem je štít, kterým dovedně odráží nepřátelské útoky.



Hunter
Mistr lovec, který bravurně ovládá střelné zbraně. Svým lukem dokáže hezky z dálky kosit nepřátele jak žito, ovšem pokud se mu dostanou na tělo, už je to s ním slabší.



Rogue
Tichý zabiják ovládá hlavně rychlé smrtící výpady, ovšem do klasického boje není příliš stavěný. Ideální je, pokud může rychle udeřit a vzdálit se. Nepohrdne ani jedy a dalšími zákeřnými prostředky.



Stormcaller
Mistr magie ovládající zejména blesky má v repertoáru několik silných kouzel, která jsou účinná zejména proti malému počtu silných protivníků. A nejde jen o přímá destrukční kouzla, ale třeba i o zmrazení.



Pyromancer
Čaroděj ovládající síly země a ohně se specializuje na plošná kouzla, která dokáží srazit na kolena větší počet slabších soupeřů. Navíc dokáže zavolat na pomoc silného elementála, který ho ochraňuje.



Wanderer
Tato druidsky založená postava čerpá svou sílu z přírody. Dokáže sebe i své spolubojovníky ochránit magickými bariérami, léčit a také si umí na pomoc přivolat lesní bytosti.



Theurgist
Tajemná postava ovládá zejména životní energii dokáže jí vysávat z nepřátel a zároveň se tak léčit. Umí vyvolat různé aury a dokáže také na pomoc přivolat mocné nemrtvé.

CS24



Hru si můžete zakoupit na serveru Hry.sw.cz za cenu 828 Kč s DPH.