Hlavní navigace

To nejdůležitější o kapalinovém a klasickém chlazení - 6. díl

14. 4. 2013

Sdílet

 Autor: (c) satori - Fotolia.com
Kromě sad vodního chlazení existují samostatné moduly pro vodní chlazení pouze jednotlivých komponent. Máte-li pocit, že by toto řešení bylo právě pro vás, pak je tento díl pro vás jako stvořený, protože se věnuje právě tomuto tématu.

Spuštěný počítač produkuje značné množství tepla, které nijak velmi citlivým elektronickým součástkám počítače neprospívá. Otázka odvodu tepla je tedy velice aktuální u každého počítače. Odvod tepla se dá řešit pomocí vzdušného nebo kapalinového chlazení. Které je lepší? Odpověď hledejte v tomto seriálu.

1. díl – Princip metod používaných pro chlazení počítačových sestav

2. díl – Chlazení vzduchem

3. díl – Výhody vodního chlazení

4. díl – Součásti vodního chlazení

5. díl – Instalace vodního chlazení

  

Samostatné chladiče pro kapalinové chlazení

Pokud se vám z toho povídání o složitosti vodního chlazení zamotala hlava, nebojte se – je tu totiž ještě jedno řešení.

Jsou jimi sady samostatných chladičů pro kapalinové chlazení, které jsou již předem sestaveny a uzavřeny. Jejich cena se pohybuje již okolo 1 200 Kč a umožňují vám využít všech výhod jednoduché instalace vodního chlazení, kdy se nemusíte zabývat žádnými dalšími součástmi. V podstatě jen připojíte k procesoru vodní blok a k počítačové skříni soustavu radiátor/větráček a máte hotovo. Nemusíte se ani obávat úniku byť jen jediné kapky chladicí kapaliny. Při použití tohoto řešení sice přijdete o možnost vlastních úprav, ale zato vás určitě nebude bolet hlava z přemýšlení, jak zprovoznit kapalinové chlazení, které jste si navrhovali úplně sami. Jednou z takových sad je sada ze série Hydro H od firmy Corsair nebo série Kraken od firmy NZXT.

Chladič H20 620 od firmy Antec představuje řešení kapalinového chlazení v podobě kompletní sady

Pokud nebudete ohýbat či kroutit potrubí do ostrých úhlů, je únik chladicí kapaliny fakticky vyloučený.

ICTS24

Složitost instalace samostatné sady pro kapalinové chlazení je v podstatě stejná jako instalace aftermarket chladiče u vašeho procesoru. Pokud chcete chladit vodou pouze váš přetaktovaný procesor, pak je kapalinové chlazení v podobě samostatné sady možností, kterou určitě stojí za to zvážit. Pokud chcete kapalinou chladit vícero komponent, popřípadě pokud stojíte o průhledné trubičky vyplněné barevnou kapalinou, pak se držte dříve popisovaných sestav pro kapalinové chlazení. Jde o to, že většina chladicích kapalin používaných v samostatných sadách není barevná.

V příštím, již posledním díle našeho seriálu věnovanému chlazení vzduchem a kapalinovému chlazení shrneme všechny poznatky z předchozích dílů a zkusíme si odpovědět na otázku, které řešení je lepší.