Hlavní navigace

TomTom vrací úder. Žaluje Microsoft za porušování patentů

24. 3. 2009

Sdílet

Společnost TomTom reaguje na žalobu Microsoftu rázně - sama ji obvinila z porušování vlastních patentů.

Společnost Microsoft koncem února podala žalobu na nizozemského výrobce navigací, společnost TomTom. Viní ji z porušování osmi patentů. Pro linuxový průmysl bylo a je podstatné to, že ze strany Microsoftu jde o vůbec první spor týkající se linuxového jádra - tři z patentů, jež má TomTom porušovat, se totiž týkají technologií pro správu souborového systému FAT.

I přes první ujištění MIcrosoftu, že žaloba se nerozroste do větších rozměrů a nevyústí v otevřenou válku proti Linuxu, však některé firmy z open source a zvláště linuxového průmyslu bijí na poplach. Pomoc firmě TomTom a Linuxu obecně už přislíbila organizace Linux Foundation a její členské firmy. Více v článku Microsoft žaluje TomTom. I kvůli linuxovému jádru.

TomTom teď Microsoftu oplácí stejnou mincí - podal na něj žalobu kvůli porušování patentů, které má ve své moci sám. Microsoft má patenty TomTomu porušovat v programu Microsoft Streets & Trips, v plánovači tras pro území Severní Ameriky.

Předmětem žaloby jsou celkem čtyři patenty, na jejichž porušování měl TomTom společnost Microsoft v minulosti opakovaně upozorňovat.

Microsoft po zhlédnutí znění žaloby řekl, že stále věří v dříve navrhnuté řešení - ve vzájemném poskytnutí licencí, o čemž se prý snaží firmu TomTom přesvědčit už více než rok.

Řada odborníků však varuje, že pokud se TomTom s Microsoftem na vzájemném licencování patentů dohodne, poruší licenci GPL. V tom případě by už TomTom nemohl distribuovat Linux, který v produktech této firmy hraje klíčovou roli (TomTom GO, RIDER, ONE).
 
Historické odbočení: GPLv2 a Novell
V souvislosti s dohodami, které mezi sebou v roce 2006 uzavřely společnosti Novell a Microsoft, a jež řešily i otázku sporů kolem patentů, mezi lidmi vyvstala stejná otázka, tady zda Novell ještě vůbec může distribuovat Linux. Existovalo podezření, že Novell, jeden z největších hráčů na poli open source a Linuxu, porušuje 7. odstavec GPLv2 (General Public License).

Obě firmy ale spekulace odmítaly - vysvětlovaly, že dohody v místech o patentové ochraně nic neříkají o poskytnutí vzájemných licencí, ale pouze říkají, že „kvůli patentům se nebudeme soudit“.
 
Toto posléze potvrdil i Richard Stallmann, zakladatel Free Software Foundation, která GPL vydává. „[Podepsáním dohod] nedošlo k tomu, že by Microsoft dal společnosti Novell licenci na své patenty, takže sekce 7 GPLv2 do hry nevstupuje,“ řekl v listopadu 2006. Už tehdy ale sliboval, že třetí verze licence (GPLv3, jež se dnes používá) neumožní ani tuto právní kličku, jíž zvolil Microsoft a Novell.

Patentové smlouvy, potichu a potají
Mnozí spatřují problém v tom, že Microsoft patentové dohody uzavírá potají - takže případně i firmy, které používají implementaci Linuxu a dále Linux nějak šíří, mohou s Microsoftem patentovou dohodu bez vědomí ostatních uzavřít. Umožňuje to přidružená smlouva NDA (Non-Disclosure Agreement, smlouvou o mlčenlivosti).

Společnost TomTom však před měsícem na požadavky Microsoftu ohledně patentových dohod nepřistoupila - a Microsoft ji zažaloval. Kdyby bývala souhlasila, a Microsoft ji nežaloval, na veřejnost by se nedostal seznam patentů, kterých by se případná dohoda týkala - přitom jak víme, tři se vztahují k implementaci linuxového jádra. Smlouva o mlčenlivosti by pak zaručila, že ani jedna strana by nemohla tajemství dohod prozradit.

TomTom našel velkého ochránce
Už od počátku sporu stala na straně nizozemské firmy Linux Foundation, která slibovala nejen pomoc společnosti TomTom, ale i Linuxu obecně. Oznámila, že na možných scénářích právní pomoci pracuje i s patentovou společností Open Invention Network (OIN).

A právě v těchto dnech OIN a TomTom oznámily spolupráci. TomTom se stal držitelem licencí OIN a rozšířil seznam firem, které se na ochraně Linuxu podílejí. Vstup TomTomu do vod OIN znamená jediné: malá firma má v dalším vývoji sporů s Microsoftem či jinými korporacemi jistotu ochranné ruky, kterou nad ní bude držet OIN a její členové, velké firmy zvučného jména: IBM, Novell, Red Hat, Philips, Sony a NEC.