Hlavní navigace

TOP 20

1. 7. 1998

Sdílet

Tak konečně máme všechna data v nových tabulkách a podle vašich ohlasů jste s touto podobou spokojeni. Ještě jedno...


Tak konečně máme všechna data v nových tabulkách a podle vašich ohlasů jste s touto podobou spokojeni. Ještě jedno kolo a i v ekonomických notebookách snad bude plný počet deseti zhodnocených kusů. Velice silně byla v tomto kole zastoupena skupina stolních počítačů, notebooky, vzhledem k tomu, že jsou opět po měsíci přibyly pouze dva.
Nyní vám krátce shrnu, co můžete v tomto čísle najít v tabulkách nového.
TOP 20 Stolní počítače
Poprvé a vcelku úspěšně se zde objevila společnost Intac s modelem Intac Home, postaveném na procesoru 6x86MX, který je díky neobvyklé základní desce s integrovanou AGP grafickou a zvukovou kartou, velice levný (horší to však bude při upgradu) -- obsadil první příču. Druhý, profesionální, model INTAC Profi je vybaven značkovými komponenty a špičkovým monitorem. Za všechno jmenujme Pentium II s taktem 266 MHz, 128 MB paměti SDRAM, ZIP mechaniku, SCSI řadič Adaptec AVA-1502 a grafickou kartu ATI Xpert@Work AGP s 4 MB SGRAM.
Společnost CS21 vyslala do pole počítač XERIUS Standard Magic tikající na 200 MHz, s prostorem 2,5 GB na disku a grafikou okolo čipu Voodoo Graphics firmy 3Dfx s 4 MB paměti. Monitor ADI Microscan 4P patří mezi ty kvalitnější, záruka je tříletá.
Netradičně, ale zajímavě byl vybaven DTK Quin-57 Office od společnosti Konsigna - s počítačem postaveným na 166MHz procesoru Pentium MMX a 16 MB EDO RAM dostane uživatel i tiskárnu Canon BJC-250 - a to vše za zhruba 28 tisíc korun. Počítače se značkou Escom vystřídaly stroje COMFOR, poprvé model Happy 200, postavený na dosud ne příliš známém 200MHz WinChipu C6, který sice neposkytuje nejvyšší výkon, ale spíše příznivou cenu. Kromě něj zde je 24rychlostní CD-ROM mechanika a 16 MB paměti, monitor nese značkou Yakumo.
Zatím nejvýkonnější počítač v našich testech je LEO Titan od Libry a vzhledem k přijatelné ceně se dostal na první příčku profesionálních modelů. Správně předpokládáte, že uvnitř tepe 333MHz Pentium II, připevněný na desku FIC s čipsetem i440LX. Zajímavé jsou též reproduktory, jež umí tři různé 3D efekty. Součástí dodávky je i modem s náhlavní soupravou se stereosluchátky a mikrofonem. K modemu patří i dvě licence pro bezplatné připojení k Internetu, dva týdny přes VOL a měsíc přes PVT.
Společnost Datrontech s jejich novými počítači DTEC se u nás již uvedla, tentokrát přibyly dva nové modely: levnější Pro Multimedia a špičkový Ultra Multimedia. Pro Multimedia je vybaven Pentiem na 233 MHz, zvukovou kartou, modemem a OEM monitorem SONY, jinak je podobný předchozímu DTECu Pro. DTEC Ultra Multimedia má výkon určovaný 300MHz Pentiem II a ani operační paměť 128 MB, či 4,4GB SCSI pevný disk Fujitsu nic nebrzdí. Zajímavé je doplnění jednotkou LS-120, Sound Blasterem AWE64 PnP a interním modem GVC s podporou 56KB.
UMAX budete znát spíše ze světa Maců či skenerů, ale ani PC nedělá špatná, to testované se jmenovalo PC 6100. Tato nová řada má svou kvalitu potvrzenu certifikátem ISO 9001 a je složena z kvalitních značkových dílů, má i nápadnější design skříně. Procesor Pentium II s taktovací frekvencí 233 MHz je doplněn 64 MB operační paměti, diskem Seagate o kapacitě 3,2 GB a grafikou ATI Xpert@Play, v AGP verzi s 4MB SGRAM. 17” monitor ADI MicroScan 5G patří mezi nejlepší modely a rozlišení 1 600×1200 umí s ergonomickou obnovovací frekvencí 75 Hz. Za 61 tisíc dostanete také program Calamus.
Posledním modelem (ve výčtu) je HP Vectra VL 6/333, je to zatím nejvyšší model této řady a kromě výkonu udávaného Pentiem II 333 MHz, 32 MB paměti a AGP grafikou Cirrus Logic, podporuje i dálkovou správu prostřednictvím sítě a HP TopTools. Doplněn je kvalitním 17” monitorem HP Ergo 1 280 s obrazovkou Trinitron.

TOP20 NOTEBOOKY
Profesionální stroj Siemens-Nixdorf Scenic Mobile 510/266 dosáhl -- díky nové, mobilní verzi procesoru Pentium MMX s taktem 266 MHz a celkově dobrému řešení -- dosud nejvyššího výkonu. V základní sestavě je 32 MB RAM rozšiřitelných až na 128 MB, pevný disk Toshiba s kapacitu 3,2 GB, samozřejmostí v této kategorii je 20rychlostní CD-ROM mechanika. K notebooku dostanete též Dr Solomons Anti-Virus a CD – CityGuide Mega, kteréžto obsahuje mapu Evropy a plány větších měst. Druhý, tentokráte ekonomický notebook je Fujitsu LifeBook 735 dx od AT computers. Je nejen levný, ale i velice modulární a výkonný. Trochu překvapil 800 x 600 bodový displej s nezvykle velkou setrvačností, ale první místo je zasloužené. K dispozici dostáváte český MS Word 97, anglické MS Works 4.5 a ochranu před viry F-Prot. U levných typů netradiční je i tříletá celosvětová záruka.

Autor článku