Hlavní navigace

TOP10 nejlepších freeware aplikací

5. 12. 2008

Sdílet

Přehrávání videí, chatování, prohlížení fotek – Windows nabízejí různé funkce, nicméně často ve velmi omezené podobě. Nyní Vám ukážeme freeware apliakce, které by neměly na žádném počítači chybět.

Přehrávání videí, chatování, prohlížení fotek – Windows nabízejí různé funkce, nicméně často ve velmi omezené podobě. Nyní Vám ukážeme freeware apliakce, které by neměly na žádném počítači chybět a měly by uživateli značně ulehčit práci.


Když spustíte poprvé Windows a kliknete pomocí nabídky programů na nějaký software, který poskytuje operační systém Windows, jako třeba programy, jež zpracovávají texty, prohlížejí obrázky či přehrávají muziku a videa, bude se možná na první pohled zdát, že tyto produkty nabízejí plno funkcí. Ovšem při podrobnějším prozkoumání rychle zjistíte, že každému takovému programu prostě něco chybí. Tak třeba Windows Media Player ztroskotává u exotických videoformátů a také prohlížeče by mohly nabídnout poněkud více funkcí.

Pokud Vaše nároky, co se rozsahu funkcí týče, vzrůstají, neměli byste se váhat a vyzkoušejte i programy od třetích stran. Zatímco mnozí producenti odkazují na své drahé a často až zbytečně rozsáhlé programy, ukážeme Vám některé nástroje, které jsou k mání zcela zdarma a které Vám práci s počítačem určitě o dost usnadní. Jedná se jak například o multimediální přehrávač, u něhož nebudete muset přemýšlet, zda si poradí i s méně kompatibilními formáty, či o kancelářské balíky, které úspěšně hází klacky pod nohy takovým velikánům jako je třeba Microsoft Office. Sestavili jsme pro Vás sbírku desíti nástrojů, které zkrátka nesmí chybět na žádném počítači.

Dnes uvádíme prvních 5 programů, na dalších 5 se můžete těšit v nejbližších dnech.

1/ VLC media player



Tento na počítačové zdroje šetrný multimediální přehrávač obsahuje nespočet kodeků a přehrává nejen běžné jako WMV, FLV a formát AVI, ale také zvládá exotické formáty, jako je například Matroska, OGG či FLAC. Prakticky řečeno: Když budete používat VLC Player jako Streaming-Client, můžete například přehrávat filmy nebo televizní vysílání běžící přes internet, a to samozřejmě uspokojí více uživatelů. Vzdejte se drahých a objemných softwarů. VLC media player, to je hodně muziky za málo peněz. Lépe řečeno zcela zadarmo.

Download: ZDE.


2/ Foxit Reader



PDF formátování pomáhá k tomu, abychom mohli dokumenty s jistotou poslat kamkoliv s jistotou kompatibility. Nicméně abyste soubor otevřeli, vždy potřebujete vhodnou aplikaci. Adobe nabízí svůj Adobe Reader, tento nástroj ale poměrně výrazně zatěžuje zdroje PC. Foxit PDF Reader nabízí jako alternativa srovnatelný rozsah funkcí a šetří zároveň pracovní paměť a kapacitu pevného disku, neboť tento nástroj je nejen malý, ale také se nemusí ani instalovat. Kvůli svému nízkému zatížení zdrojů se tento maličký PDF-reader nastartuje značně rychleji než jeho ekvivalent od Adobe.

Download: ZDE.


3/ Trillian



Někteří vaši známí chatují pomocí ICQ, jiní naopak přes protokol Windows Live Messenger. Takže pak mnoho uživatelů řeší situaci, kdy si kvůli svým kamarádům musí instalovat oba dva nástroje separátně. Trillian sjednocuje všechny chatovací klienty pod jednu střechu. Prakticky to znamená, že tento nástroj podporuje AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger a IRC. Kdo nemá chuť na „datlování“ do klávesnice, může k povídání využít i audio-chat. Rovněž se dají posílat data a zašifrovat zprávy. Poslední zmíněné se však vztahuje pouze na AIM a ICQ. Všechny příchozí i odchozí texty Trillian uloží do záznamů. Když přeletíte kurzorem myši přes podtržený text, objeví se v malém okně odpovídající text z Wikipedie.

Download: ZDE.

4/ 7-zip



Windows nabízí sice základní funkcí komprimování. Avšak když má uživatel neobvyklá přání, třeba jako zakódování dat, nastane problém. 7-zip Vám však vyjde vstříc. Tento freeware kóduje archivy nejen pomocí 256-bitového klíče, ale zabalí a rozbalí formáty jako 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 a TAR. Podle údajů výrobce komprimuje tento nástroj archivy až o deset procent hustěji, než je tomu u konkurenčních produktů, jako třeba WinZip.

Download: ZDE.

5/ Avira Antivir



Zajištění bezpečnosti v době hrozeb z internetu je věcí naprosto nezbytnou. Bezplatný antivirový software chrání váš počítač před mnohými digitálními škůdci z webu. K tomu patří červi a jiné špionážní hmyzy, například Trojský kůň a Backdoors. Tento program umí znepříjemnit život i podlým Rootkitům. Avira AntiVir vypátrá i hluboko v systému zavrtané škůdce a odstraní je pomocí kliknutí myší. Prakticky to znamená to, že ochrana v reálném čase zabezpečuje váš počítač, jakmile se na něj škůdce pokusí zaútočit. Tím pádem se můžete vzdát manuálního spouštění scanů, neboť tento nástroj chrání počítač automaticky.

Download: ZDE.

- - Michal Brzobohatý, Christian Remse

Byl pro vás článek přínosný?