Hlavní navigace

TOP10 nejlepších freeware aplikací - 2. díl

30. 12. 2008

Sdílet

Přehrávání videí, chatování, prohlížení fotek – Windows nabízejí různé funkce, nicméně často ve velmi omezené podobě. Nyní Vám ukážeme freeware apliakce, které by neměly na žádném počítači chybět.

 

6/ Zone Alarm




Zatímco antivirové programy znepříjemňují život zákařným škůdcům, firewally jako ZoneAlarm chrání váš počítač před neoprávněnou a nevyžádanou návštěvou třetí strany. Kromě toho si můžete nastavit, jaké programy mohou být s internetem propojeny, popřípadě v jakém směru (z / do počítače) mohou data proudit. Například nástroj, jako je internetový prohlížeč, by měli mít ve firewallu povoleno vytvářet s internetem spojení.

Download: ZDE

7/ Faststone Image Viewer




Na Windows XP o tom můžete jen snít. Windows Vista jej sice nabízí, ale jeho funkce jsou poměrně omezené; řeč je o kvalitním prohlížeči obrázků. Pokud si nainstalujete bezplatný Faststone Image Viewer, budete mít k dispozici široké spektrum možností. Vedle intuitivního uživatelského rozhraní nabízí nástroj rychlý přístup k EXIF-informacím (například údaje o fotoaparátu, ktrým byl snímek pořízen). Náhledy slouží pro lepší přehled fotoalba, k dispozici je také pokročilá funkce slideshow, v jejímž rámci si můžete zpříjemnit prohlížení obrázků hudbou. Program podporuje také celou řadu editačních funkcí. Komu se zdá Adobe Photoshop příliš drahý nebo příliš komplikovaný, ten může pomocí integrovaných a lehce ovladatelných opravných funkcí Faststone Image Viewera dodat svým obrázkům glanc nebo třeba vyretušovat svým přátelům červené oči.

Download: ZDE

8/ Winamp




Tento bezplatně dostupný hudební přehrávač se již dlouhou dobu neomezuje pouze na pasivní reprodukci audia a videa. Naučil se nás bavit pomocí Web-Streamingu tím, že je schopen přenášet televizní vysílání a rádiové stanice. S touto novinkou ale souvisí také malá nevýhoda: v případě, že se více uživatelů napojí na jeden streamovací kanál, může docházet příležitostně k delšímu čekání. Kdo chce ovládat Winamp během surfování na internetu, tomu přehrávač nabízí toolbar rozšířených možností. Rozsah funkcí lze doplnit pomocí nespočetných a většinou bezplatných plug-inů. Například lze tomuto nástroji dodat nový vzhled či rozšířit jeho schopnosti spojené s hudbou, a to tak, že nainstalujete ripper, který bude online-hudbu stahovat na pevný disk.

Download: ZDE


9/ CDBurnerXp



Standardní komerční vypalovací program (jako např. Nero Burning Rom) praská, co se rozsahu funkcí týče, ve švech. Programátoři v průběhu let doplňují stále více a více funkcí a komponentů bez ohledu na to, zda je někdo skutečně používá. Průměrný spotřebitel totiž používá zpravidla méně než polovinu toho, co tento program nabízí. Ušetřete tedy svoje peníze a dopřejte počítačovým zdrojům odpočinek tím, že se obrátíte na bezplatnou vypalovací alternativu jménem CDBurnerXP. Tento nástroj nenabízí pouze intuitivní a Neru podobné uživatelské rozhraní, ale vypaluje také snad všechny běžné formáty jako datová, hudební a video-CD a DVD a k tomu samozřejmě i CD-R, CD-RW, DVD+R/RW a DVD-R/RW.

Download: ZDE

10/ Open Office


Kancelářský balík, jenž nabízí zpracování textu (WRITER), práci s tabulkami (CALC), prezentační software a mnoho dalších, může posloužit jako podařená náhrada za Microsoft Office. V aktuální verzi dokážete nově za pomoci asistenta tisknout série dopisů a otevírat heslem chráněná data z Microsoft Office. Tato souprava podporuje formát ODF, jenž byl zaveden s příchodem Microsoft Office 2007 a tím pádem zjednodušuje výměnu dat mezi oběma kancelářskými balíčky. K dostání jsou i separátní vylepšení, jež Vám umožní například importovat PDF soubory. Také po stránce vzhledu a ovládání se leccos změnilo. Přepracované dispozice ikon usnadňují ovládání tohoto programu a ovládací prvek Start vám poskytne přehled nad všemi nabídnutými moduly.

Download: ZDE

- - Michal Brzobohatý, Christian Remse

Byl pro vás článek přínosný?