Hlavní navigace

TOP20 Stolní PC

1. 4. 1998

Sdílet

DTEC Start NOVÝ DESKTOP PRO: Jednoduchá levná sestava se slušným vybavením, pevný disk podporuje UltraDMA/33, zákl...


DTEC Start
NOVÝ DESKTOP
PRO: Jednoduchá levná sestava se slušným vybavením, pevný disk podporuje UltraDMA/33, základní deska počítá s taktování až na 300 MHz.
PROTI: Pouze 14“ monitor, nemá zvukovou kartu.

DTEC Start je levný počítač, kterým se v PC WORLDu uvádí firma Datrontech. Vybudován je na základní desce GVC SQ575 s čipsetem Intel 430 TX a BIOSem Award. Ta je osazena procesorem Pentium MMX s taktem 166 MHz a 512 kB rychlé vyrovnávací paměti. Operační paměť má velikost 16 MB a lze ji rozšířit až na 256 MB pomocí SIMM nebo DIMM modulů.
Řadič pevných disků EIDE je integrován na PCI sběrnici a podporuje i režim UltraDMA/33 stejně jako použitý disk Fujitsu MPA3017ATO, jehož kapacita činí 1,7 GB. Druhým IDE zařízením je šestnáctirychlostní CD-ROM jednotka Mitsumi FX-162N. Samozřejmostí je 3,5“ disketová mechanika. Komunikace s periferiemi může probíhat přes jeden paralelní, dva sériové nebo jeden PS/2 port. Grafický výstup řídí karta Diamond Stealth 3D 2240 Pro s čipem S3 ViRGE/DX, vybavená 2 MB paměti typu DRAM rozšiřitelnými na 4 MB. Tato karta zvládá ještě rozlišení 1280×1024 s obnovovací frekvencí 75 Hz, to je však s dodaným monitorem prakticky nepoužitelné. Skříň minitower, v níž je počítač postaven nemá žádné zvláštní technické přednosti, zaujme však její celkem pěkný vzhled. Sestavu doplňuje monitor GVC M1454D-P o úhlopříčce 14“, jak je vidět takto vleké monitory ještě zcela nevymřely. Maximální neprokládané rozlišení je 1024×768 a teprve při 800×600 se dá dosáhnout ergonomické frekvence 75 Hz. Dvoutlačítková myš i klávesnice KPQ EA4ZA nesou značku Mitsumi. Klávesnice má český i americký popis kláves.
Softwarové vybavení se skládá jen z operačního systému Windows 95 OSR2.1 v české verzi. Na jednom CD disku a třech disketách jsou přiloženy všechny potřební ovladače. Dokumentace se sestává z manuálů k monitoru a základní desce a z instalačního letáku ke grafické kartě.
Záruka na celou sestavu je tříletá, v případě potřeby funguje čtyřiadvacet hodin denně telefonní hot-line. Pomoc lze získat i z internetu buď e-mailem či z webových stránek.

K testu poskytla firma: Datrontech-Westwood
Cena bez DPH: Kč.

DTEC Pro
NOVÝ DESKTOP
PRO: Solidně vybavený výkonný počítač.
PROTI: Nemá žádnou zvukovou podporu.

Tento výkonnější bratříček DTECu Start z domácích počítačů je postaven na základní desce Asus TXP4 s čipovou sadou Intel 430 TX a BIOSem Award. Nainstalováno bylo 32 MB operační paměti, kterou je možno rozšířit až na 256 MB, deska dovoluje použití modulů SIMM i DIMM. Přístup do hlavní paměti urychluje 512 kB sekundární cache.
EIDE řadič, který je součástí čipsetu TX umí používat i režim UltraDMA/33, tedy přenos dat po IDE rychlostí 33MB/s, rozumí si tak s pevným diskem Fujitsu MPA3026ATU, jehož kapacita je 2,5 GB. EIDE řadič obsluhuje také CD-ROM mechaniku Mitsumi FX-162N s šestnáctinásobnou rychlostí čtení. Nainstalována je i běžná 3,5“ disketová mechanika. Vybavení komunikačními porty je standardní, k dispozici jsou jeden paralelní, dva sériové a jeden PS/2. Jádrem zobrazování je karta Graphics Blaster Exxtreme od Creative Labs, založená na akcelerátoru 3D Labs Permedia 2. V její výbavě jsou 4 MB SGRAM dále nerozšiřitelných. Skříň je naprosto totožná jako u modelu Start. Monitor GVC M1568 už je patnáctipalcový, přesto kvalitou nijak zvlášť nevyniká. Jeho maximální horizontální frekvence je 69 kHz, s ergonomickou frekvencí 75 Hz zvládne zobrazit ještě rozlišení 1152×870. Klávesnice a myš Mitsumi jsou zcela shodné jako u modelu Start.
Operačním systémem jsou Windows 95 OSR2.1 v české jazykové mutaci. Dalším softwarem jsou už jen ovladače k jednotlivým dílům. Dodáno bylo jedno CD s ovladači a softwarem pro grafickou kartu, stejně jako tři diskety k IDE, CD-ROM mechanice a myši. Dokumentaci opět tvoří manuál k základní desce a grafické kartě.
Shodné jsou s DTECem Start i servisní a záruční podmínky, tedy především tříletá záruční doba.

K testu poskytla firma: Datrontech-Westwood
Cena bez DPH: Kč.

DTEC Ultra
NOVÝ DESKTOP
PRO: Špičková pracovní stanice s UltraSCSI diskem.
PROTI: Monitor není příliš kvalitní.

Tento stroj nemá sice absolutně nejrychlejší procesor a největší RAM, zato je vybaven SCSI diskem, jednotkou LS-120 a kvalitní grafickou kartou. Jádrem je základní deska Intel AL440LX, s téměř stejnojmenným čipsetem 440 LX a Phoenix BIOSem. Tato deska má kromě PCI sběrnice i AGP port. Osazena je procesorem Pentium II na taktovací frekvenci 233 MHz s 512 kB sekundární cache. Operační paměť má velmi příjemnou velikost 64 MB, rozšíření je však možné až na 384 MB. Používá se pouze modulů DIMM.
Na základní desce je integrován EIDE řadič, ke kterému je připojena jednotka LS-120, jež zastupuje obvyklou disketu, a CD-ROM mechanika Mitsumi FX-320S, označená téměř neuvěřitelným násobkem 32x oproti audio CD. To by mělo znamenat maximální přenosovou rychlost 4800 kB/s. Druhým řadičem je UltraWideSCSI Diamond FirePort 40, k němuž je připojen pevný disk Fujitsu M2954S-512 o kapacitě 4,4 GB. Standardní sada komunikačních portů – jeden paralelní, dva sériové a dva PS/2 je rozšířena ještě o dva porty sběrnice USB. Základem grafického subsystému je AGP karta Diamond Fire GL 1000 Pro s 2D a 3D akceleračním čipem 3D Labs Permedia 2 a s 8 MB rychlé SGRAM paměti. Velká paměť umožňuje zobrazovat 1600×1200 bodů v pravých barvách a celková rychlost se projeví i v tom, že maximální rozlišení 1920×1080 má ergonomickou zobrazovací frekvenci 75 Hz. Zajímavostí této karty je i stereo grafický výstup pro virtuální realitu. Podpora zvuku stejně jako u dalších počítačů tohoto dodavatele chybí. Velká skříň tower má sympatický design a poskytuje dostatek místa pro další disky a mechaniky. Monitor GVC M1769P má úhlopříčku 17“, patří však mezi horší ve své kategorii. Proti hovoří především poměrně vypouklá obrazovka a konvergence ujíždějící v rozích. Nejvyšší ergonomicky zobrazitelné rozlišení je 1152×864 bodů. Klávesnice a dvoutlačítková myš Mitsumi jsou stejné jako u modelu Start.
Pracovní stanici odpovídá i operační systém Windows NT 4.0 Workstation. Další software pochází od jednotlivých komponent, k SCSI řadiči je třeba na CD vypalovací program GEAR 4.0. Dokumentací jsou originální manuály k základní desce a dalším dílům. Záruka trvá tři roky, záruční a servisní podmínky jsou stejné jako u ostatních dvou PC.

K testu poskytla firma: Datrontech-Westwood
Cena bez DPH: Kč.

HP Vectra VE
NOVÝ DESKTOP
PRO: Dostatečné vybavení pro běžné aplikace, kvalitní monitor.
PROTI: Vysoká cena, menší možnosti rozšíření.

Počítač označený Vectra VE se už jednou hitparády zúčastnil, tentokrát však jde o lépe vybavený stroj této řady. Základní deska je vybavena čipovou sadou SiS 5581, jejíž součástí je i EIDE řadič s podporou režimu UltraDMA/33. Na desce je 256 kB sekundární cache, operační paměť má velikost 32 MB a je instalována ve formě jednoho SDRAM DIMM modulu.
K ukládání dat slouží pevný disk Western Digital WDC AC22100L o kapacitě 2,1 GB, pro přenosná média jsou nainstalovány 3,5“ disketová mechanika a čtyřiadvaceti rychlostní CD-ROM jednotka Hitachi CDR-8330. Komunikaci s jinými zařízeními umožňují sériový, paralelní a dva USB porty, klávesnice a myš se připojují ke konektorům PS/2. Grafický adaptér je integrován na základní desce, je řízen čipem S3 Trio64V2/DX a vybaven 2 MB video paměti. Nejvyšší rozlišení s ergonomickou obnovovací frekvencí 75 Hz je dostatečných 1280×1024, paměť je však dovoluje zobrazit jen v 256 barvách. Zvukový výstup zprostředkovává karta Aztech AZT 1008 PnP. Standardní PC reproduktor je připojen právě přes zvukovou kartu, pro kvalitnější poslech jsou dodána sluchátka LT-100 s regulací hlasitosti a přepínačem mono/stereo na kabelu. Zajímavou možností je i ovládání hlasitosti přímo na čelním panelu počítače a konektory pro sluchátka a mikrofon tamtéž. Skříň je pro HP typický nízký desktop, který pro svou velikost má o něco zmenšeny možnosti rozšíření. Dodaný monitor HP Ultra VGA 1028 má úhlopříčku 17“ a je ideální pro rozlišení 1024×768, které zvládá s frekvencí 85 Hz. Klávesnice má stejně jako myš značku HP, popis kláves je samozřejmě český.
Operačním systémem jsou česká Windows 95 ve verzi OSR2. Ochránit systém před nebezpečím virové nákazy je úkol pro McAfee VirusScan. Nainstalovány jsou některé zajímavé utility jako hardwarová diagnostika, „zámek“ pro zabezpečení Windows 95 a Safe Off, který při vypnutí vypínačem korektně ukončí Windows. Nainstalovat lze i DMI klienta od HP. Kopie instalačních disket těchto utilit, stejně jako disket s ovladači, jsou nakopírovány na pevném disku. K PC je přiložen dosti podrobný anglický manuál a stručnější český výtah z něj. Manuál k monitoru je pouze v angličtině. Záruční doba na Vectru je tříletá, důležité je, že během první roku je servis prováděn v místě instalace.

K testu poskytla firma: Hewlett-Packard, Novodvorská …
Cena bez DPH: 95 000 Kč.

UMAX Techno98
NOVÝ DESKTOP
PRO: Výkonný stroj s grafickou kartou na AGP, součástí sestavy je stolní barevný skener, to vše za přijatelnou cenu.
PROTI: Jen dvouletá záruka.

Tento Umax je první počítač v hitparádě, jehož standardní součástí je skener. I bez něj by však šlo o vyváženou sestavu z kvalitních komponent. Postavena je na základní desce Microstar MS-6117 s čipovou sadou Intel 430 LX a BIOSem AMI. Deska disponuje kromě tradiční PCI slotem AGP. PCI však je nezvykle mnoho – pět. Osazen byl procesor Pentium II s taktem 233 MHz a 512 kB sekundární cache. Nainstalováno bylo 64 MB SDRAM operační paměti, základní deska dokáže obsloužit až 512 MB SDRAM nebo dokonce 1024 MB EDO RAM. Praktickým problémem zřejmě bude dostupnost patřičně velkých paměťových modulů.
Integrovaný řadič pevných disků EIDE podporuje režim UltraDMA/33 pro přenos dat rychlostí až 33 MB/s. Tento režim umí i připojený disk Seagate ST33232A o kapacitě 3,2 GB. Druhým IDE zařízením je CD-ROM jednotka Toshiba XM-6102B se 24 násobnou rychlostí čtení. Nechybí obvyklá 3,5“ disketová mechanika. Pro připojení vnějších zařízení slouží paralelní, dva sériové, dva USB a dva PS/2 porty. Na zvukové kartě jsou tři zdířky jack a konektor pro joystick, grafická karta ATI Xpert@Play má pro televizní výstup konektory S-Video i cinch. Tato AGP karta používá čip ATI 3D Rage Pro a je vybavena 4 MB paměti typu SGRAM rozšiřitelnými až na 8 MB. Výkonnost této karty nejlépe prezentuje fakt, že ještě nejvyšší rozlišení 1600×1200 zvládá při 85 Hz. Zvuková karta Sound Blaster 16 Vibra nese značku Creative Labs. Skříň v níž je vše uloženo je miditower, ale má celkem jen čtyři pozice pro mechaniky. Sestavu doplňuje kvalitní 17“ monitor ADI Microscan 5G, rozteč bodů jeho obrazovky je 0,26 mm a nejvyšší rozlišení 1600×1200 zvládá ještě při 75 Hz. Velmi slušný zvuk poskytují aktivní reproduktory KN-S01. Klávesnice Keytronic a myš Microsoft 2.1A také patří mezi nejlepší ve svém oboru. Velmi neobvyklým, ale užitečným, doplňkem je barevný stolní skener Umax Astra 610P, ten se připojuje na paralelní port. Fyzicky zvládá rozlišení 600×300 dpi a 30-ti bitovou barevnou hloubku.
Operačním systémem jsou Windows 95 OSR2.1 v české verzi. Další zajímavé programy lze nalézt na CD s ovladači k některým komponentům. K základní desce je dodáván Norton Antivirus, ke skeneru kromě jiného OCR Character Eyes. Dokumentace je tvořena původními manuály k jednotlivým dílům. Záruční doba na sestavu je dvouletá, na skener pak jeden rok. V pracovní době je k dispozici telefonní hot-line, v době testu se připravovala on-line podpora na internetu.

K testu poskytla firma: ConQuest,
Cena bez DPH: 69 990 Kč.

DTK Quin-57 Multimedia
NOVÝ DESKTOP
PRO: Levný počítač s dostatkem operační paměti pro dnešní aplikace a s multimediálním monitorem.
PROTI: Poměrně malá kapacita pevného disku a slabá grafická karta.

Počítače DTK jsou samozřejmě postaveny na základních deskách DTK. V tomto případě je to DTK PAM-0057I s čipovou sadou Intel 430 TX a BIOSem Award. Osazen byl procesor Pentium MMX na frekvenci 166 MHz, deska však počítá s takty až do 266 MHz. 32 MB RAM je dostatečných pro současné grafické aplikace a lze je rozšířit až na 256 MB. Přístup do paměti urychluje 512 kB sekundární cache.
Použitý pevný disk Seagate ST31277A disponuje kapacitou 1,2 GB, základní součástí je 3,5“ disketová mechanika a dnes už i 24 rychlostní CD-ROM jednotka Philips. Sada komunikačních portů je v celku klasická: jeden paralelní, dva sériové a jeden PS/2. Na zvukové kartě se nachází MIDI konektor a tři zdířky jack. Karta Genius Sound Maker 3DX je založena na čipsetu Yamaha OPL3-SAx. Grafický výstup se opírá o kartu Philips Paradise Pipeline 64 s akcelerátorem WDC WD9710. Grafický adaptér je vybaven 2 MB paměti typu EDO, kterou už nelze dále rozšířit. Nejvyšší ergonomické rozlišení je pouze 1024×768 bodů. Skříň miditower nabízí velké možnosti v rozšiřování o další disky či mechaniky. O obrazový i zvukový výstup se stará monitor Philips Briliance 105 s úhlopříčkou 15“. Základní parametry – tedy jas, kontrast a hlasitost se ovládají „vyskakovacími“ potenciometry. Vše ostatní lze upravit jen pomocí programu pro Windows či Mac. Klávesnice DTK je doplněna podložkou pro opření zápěstí a je opatřena americkým, českým i slovenským popisem.
Jedinou částí programového vybavení je operační systém Windows 95 OSR2 v české jazykové mutaci. Na disketách a CD jsou dodány ovladače k jednotlivým komponentům. Kromě originální dokumentace k jednotlivým dílům byl přibalen stručný leták k počítači a český i anglický manuál k monitoru. Na počítač poskytuje dodavatel dvouletou záruku, na samotný monitor dokonce tři roky.

K testu poskytla firma: Konsigna,
Cena bez DPH: 39 700 Kč.