Hlavní navigace

Toshiba popírá zprávy o 51GB HD DVD

2. 3. 2007

Sdílet

Boj mezi formáty HD DVD a Blu-ray stále probíhá a PCWORLD jej pravidelně sleduje. Poslední novinkou jsou internetem kolující zprávy o nejnovějším HD DVD disku Toshiba, který byl již odeslán ke schválení na DVD Forum,.

Jde o třívrstvé HD DVD médium s kapacitou 51 GB postačující pro sedm hodin High-Definition videa. Nicméně společnost Toshiba tyto zprávy nedávno popřela, vývoj média stále pokračuje. 51 GB disk byl poprvé veřejně prezentován na International Electronics Show (CES) konané v lednu v Las Vegas (PCWORLD 2/2007).


Přitáhl mnoho pozornosti a to nejen díky tomu, že značně zvyšuje dosavadní maximální kapacitu HD-DVD disků, ale zejména proto, že svým maximem překonává nejvyšší kapacitu konkurenčního Blu-ray, i když jen o 1 GB.

Zprávy o odeslání třívrstvého HD DVD ke schválení, či dokonce o jeho udělení, se objevovaly a objevují na různých webech. Toshiba na to reagovala překvapeně, neví, odkud se tyto zprávy vzaly. Sama společnost nevydala od CES o HD DVD žádné nové informace.

Dodejme ještě několik známých fakt, totiž že Blu-ray a HD DVD jsou formáty bojující o faktické následnictví po DVD, primárně jako médium pro filmy ve vysokém rozlišení, sekundárně pak jako optické médium pro ukládání ostatních dat. Za HD DVD stojí zejména společnost Toshiba, barvy druhé strany hájí hlavně Sony. Jednovrstvé HD DVD pojme 15 GB dat, dvouvrstvé 30 GB, u Blu-ray jsou kapacity 25, resp. 50 GB. Zvýšení kapacity nového HD DVD bylo docíleno přidáním třetí vrstvy a zvýšením kapacity každé z nich na 17 GB.

Foto: hdtvorg.co.uk

- - Alexandr Radecký

Byl pro vás článek přínosný?