Hlavní navigace

Toshiba Portégé R600 je nejzelenější

20. 2. 2009

Sdílet

 Autor:
Greenpeace ve svém hodnocení ekologické (ne)závadnosti produktů vyhodnotila Toshiba Portégé R600 jako nejzelenější ze všech těsně před HP Elitebook 2530p.

Pokud hledáte tu „nejzelenější“ elektroniku, je pro vás Toshiba Portégé R600 jasnou volbou. Nejen že jde o velmi lehký (jen 1,5 kilogramu), výkonný a stylový notebook, navíc má svou zelenost oficiálně potvrzenou organizací Greenpeace.

V pravidelném hodnocení R600 jen těsně porazil Hewlett-Packard Elitebook 2530p, a to navzdory tomu, že ten byl vyhodnocen jako energeticky efektivnější. Lépe však byl vyhodnocen celkový logistický proces Toshiby, to znamená, že výrobce ve výrobě i zpětném zpracování produktů více a lépe recykluje a používá méně těžkých kovů a jiných toxických látek.

Na dalších místech za R600 a 2530p se umístily Lenovo X300, Dell Latitude E-4200, Sony VGN-Z11WN/B, Panasonic CF-W7 a Acer TravelMate 6293.

Toshiba Portege R600

CS24

Greenpeace zhodnotila letošní rok jako lepší než ten loňský, kdy se ani jednomu výrobku nedostalo zeleného ocenění. Letos mnoha notebookům také pomohla direktiva EU ROHS (Restriction of Hazardous Substances), která vynucuje omezení používání toxických látek ve výrobě. Zároveň však bylo zdůrazněno, že ani jeden notebook není zcela prost od jedovatých bromovaných zpomalovačů hoření (BFR) a polyvinylchloridu (PVC). Toshiba však slibuje, že i těchto látek se letos v noteboocích zbaví.

Organizace Greenpeace je známa svými aktivitami v ochraně životního prostředí, ať již těmi lokálními, tak celosvětovými jako je ochrana kytovců a tuleňů před lovem, v čemž ji většina veřejnosti podporuje, tak bojem proti atomové energii, kde však naopak podporu většiny lidí čím dál více ztrácí.

 Toshiba Portege R600