Hlavní navigace

Toshiba: První palivové články budou na trhu již za několik měsíců!

8. 10. 2008

Sdílet

Společnost Toshiba je blízko vypuštění svého prvního komerčního zařízení, které bude ke svému napájení využívat elektrickou energii získanou přímo z methanolu v palivovém článku. Tato technologie přináší výrazné rozšíření možností nasazení přenosné spotřební elektroniky.

Společnost Toshiba je blízko vypuštění svého prvního komerčního zařízení, které bude ke svému napájení využívat elektrickou energii získanou přímo z methanolu v palivovém článku. Tato technologie přináší výrazné rozšíření možností nasazení přenosné spotřební elektroniky.

Toshiba v pondělí uvedla, že první výrobek, který bude napájen pomocí palivového článku DMFC (direct-methanol fuel-cell), představí ještě během tohoto finančního roku. To ovšem znamená, že bychom se nějakého výrobku od Toshiby s touto technologií měli dočkat do konce března příštího roku. Toshiba sice neuvedla, o jaký druh výrobku se bude jednat, ale soudě podle obchodní výstavy Ceatec, která se konala minulý týden v Japonsku, by mohlo jít o mobilní telefon s palivovým článkem.

Palivový článek DMFC získává elektrickou energii chemickou reakcí mezi methanolem (palivo přiváděné k anodě) a kyslíkem (oxidační činidlo přiváděné ke katodě). Narozdíl od obvyklých monočlánků se elektrody v palivovém článku při odběru proudu nespotřebovávají, ale spotřebovává se palivo a okysličovadlo. Jako okysličovadlo může být použit i vzduch.

Jedinými vedlejšími produkty této chemické reakce je malé množství vodní páry a oxidu uhličitého, proto je palivový článek mnohem šetrnější k životnímu prostředí než baterie. Navíc chemická reakce může probíhat prakticky nepřetržitě, pokud je dodáváno palivo. K „dobití“ článku by tak mělo stačit vyměnit zásobník s methanolem.

Toshiba a všichni její největší konkurenti (Sharp, NEC, Hitachi, Sanyo, Fujitsu a Canon) představili v posledních letech funkční prototypy palivových článků, avšak žádný finální výrobek se na trhu dosud neobjevil.
Nenechte si ujít:
Nissan představil automobil na li-ion baterie

Průlomový objev: nová technologie neuvěřitelně zvýší výdrž akumulátorů!

Morph – nová koncepce od Nokie na bázi nanotechnologie

Další krok ve vývoji zobrazovacích zařízení - kontaktní čočky s čipem

Další revoluční objev z oblasti povolodičů využívající nanotechnologie je tady

Ve výrobku, který byl představen na veletrhu Ceatec, byl palivový článek integrován do skořepiny telefonu pod klávesnicí. Telefon tak byl nepatrně tlustší, ale oproti běžným mikrotelefonům nejde o žádný významný rozdíl. Ačkoliv se jednalo o prototyp, kvalitou provedení se blížil tomu, co se dá očekávat od komerčních produktů.

Pokud se týká mobilních telefonů, společnosti také hovořili o DMFC nabíječkách, které by nabíjely baterie přenosných zařízení v případě, že jsou mimo dosah elektrické sítě. Taková zařízení je možno chápat jako přechodný článek na cestě od tradičně napájených přístrojů k výrobkům, které jsou napájené přímo palivovými články.


Prototyp DMFC telefonu od Toshiby.