Hlavní navigace

Toshiba se vrací k notebookům s AMD

29. 6. 2007

Sdílet

Společnost Toshiba uveřejnila podrobnosti o nové řadě notebooků vybavených procesory AMD. Pozoruhodné na tom je, že jsou to první přenosné počítače Toshiba s AMD po 7 letech.

CS24

Série Satellite A215 bude vybavena mobilními procesory AMD Turion 64 X2 s dvojitým jádrem, grafiku obstará ATI Radeon X1200. Podotýkáme, že výrobce grafických čipů ATI byl loni koupen právě AMD. Zbytek hardwaru je poměrně obvyklý - 15,4“ obrazovka s rozlišením 1‘280 x 800, SATA pevný disk, DVD vypalovačka.


Toshiba přestala používat procesory AMD v roce 2000, čímž se dobrovolně stala „Intel-only“ výrobcem. Společnost své rozhodnutí nezdůvodnila, avšak dva roky poté AMD v žalobě proti Intelu uvedla, že Toshiba obdržela za svůj krok od Intelu „velmi vysokou“ platbu. Něco na tom jistě je, i když záleží na výkladu. Spíše šlo o velmi zajímavé ceny procesorů a nespecifikovanou částku z marketingového fondu Intelu.

Podobně jako jiní výrobci totiž i Toshiba od Intelu dostávala „rozvojové fondy“ ve výši 25 až 30 miliónů dolarů za čtvrtletí. AMD tvrdí, že dle dohod mezi Intelem a Toshibou by o tyto příspěvky výrobce přišel, pokud by používal i procesory AMD. Tento soudní spor se táhne dosud, Intel je pro své obchodní praktiky vyšetřován i v Evropě.

Své nynější rozhodnutí Toshiba vysvětlila tím, že v posledních dvou letech roste spotřebitelská poptávka po noteboocích s AMD. A Toshiba určitě nechce zůstat pozadu, zvláště když se prodeje HD DVD nevyvíjejí tak dobře, jak by si Toshiba představovala.

Zatím jsou pro zákazníky v on-line obchodě firmy připraveny dvě konfigurace, jednou z nich je A215-S4767 s procesorem Turion 64 X2 Dual-Core Mobile Technology Gold Edition, 2GB operační paměti, 250GB pevným diskem, DVD super-multi mechanikou, 802.11b/g bezdrátovou LAN, integrovanou webkamerou a snímačem otisků prstů. Cena 1 300 amerických dolarů. Zatím není známo, kdy se AMD Toshiby dostanou do Evropy, ale jistě to nebude dlouho trvat.

- - Alexandr Radecký