Hlavní navigace

Trh s PC se konečně zotavuje, dodávky procesorů utěšeně rostou

19. 9. 2016

Sdílet

 Autor: © Pavel Losevsky - Fotolia.com
Počítačový trh, který se již dlouhou dobu potýká s vytrvalým poklesem prodejů, konečně vykazuje známky zotavení. Intel navíc svůj předpokládaný obrat navýšil díky lepším prodejům procesorů.

Největší výrobce čipů zvýšil odhadovaný obrat za třetí kvartál na 15,6 miliard, plus nebo mínus 300 milionů; výrazné zlepšení oproti dříve předpokládaným 14,9 miliardám, plus nebo mínus 500 milionů.

Blíží se doba vánoc, prodejci hromadně doplňují zásoby laptopů a desktopů, takže Intel prodává mnohem více procesorů. Během vánočních svátků prodeje počítačů tradičně vyletí vzhůru. „Firma vidí jisté znaky zlepšení v poptávce po počítačích,“ vyjádřil se Intel v prohlášení.

V druhém kvartálu roku se naopak objednávky čipů zpomalily, jak se výrobci spokojili s prodejem existujících zásob notebooků a stolních počítačů. Prodeje PC v té době klesly o 4,5 %, tvrdí IDC.

Prodeje herních počítačů, zařízení dva v jednom a Chromebooků jednoznačně vedou trh kupředu a narůstají, případně se drží na stejné hodnotě. Vzhledem k ukončení možnosti zdarma aktualizovat na Windows 10 se také zvyšuje pravděpodobnost, že si uživatelé rovnou koupí nový přístroj, aby se k nejnovější verzi Windows dostali.

CS24

Mezitím také vyšly laptopy s novými procesory Kaby Lake. Všichni hlavní hráči na trhu již představili nová zařízení dva v jednom a laptopy s novými čipy. Herní počítače se na nejvýkonnější procesory stejné architektury mohou těšit až v lednu 2017.

Prodávají se také Pentium a Celeron procesory, mířené na nejlevnější řady laptopů. Jsou též založeny na Kaby Lake, avšak přejmenované na Apollo Lake. Velké množství Chromebooků běží právě na nich.