Hlavní navigace

Tři jednoduché kroky pro zálohování počítače - 1.díl

6. 6. 2015

Sdílet

 Autor: (c) Stuart Miles - Fotolia.com
Zálohování patří bohužel mezi velmi často podceňované a velmi nepopulární operace. Nedala by se tato operace nějakým způsobem zjednodušit?

Pokud to myslíte se svými daty uloženými na počítači vážně, pak určitě o ně nechcete přijít. A z toho plyne nutnost zálohování. Uvědomujete si vůbec, jaká rizika ohrožují vaše data? Uveďme si alespoň ty nejzávažnější: Poškození hardwaru (zejména pevného disku nebo disku SSD). Dále ransomware. Krádež. Požár. Povodeň. Chyba uživatele (snad nejčastější důvod k zálohování).

Docela dost možností, jak přijít o svá data, nemyslíte? Proto jsme pro vás připravili jednoduchý seznam o třech bodech, který vás problematikou zálohování jednoduchým způsobem provede. Jedná se o kroky, kterými se stoprocentně vyplatí zabývat.

Úvod

Takřka každý den dostáváme e-maily od uživatelů, kteří doslova žadoní o návod, který by jim pomohl obnovit ztracené soubory. To jsou ti, kteří stále ještě nepochopili význam zálohování. Ti, co již pravidelně zálohují, samozřejmě se s psaním neobtěžují, protože jednoduše nemají proč.

Takže co zálohovat? V první řadě je třeba zálohovat soubory s vašimi daty. Mezi ně patří dokumenty, tabulky, fotografie, hudba, videa a elektronická pošta. Pokud použijeme pojmy používané v souvislosti s pevným diskem, pak se jedná o knihovny, data aplikací a popřípadě vaši pracovní plochu.

1. Zálohujte buď do cloudu, nebo na externí médium

Výše uvedené typy souborů doporučujeme zálohovat buď do cloudu, nebo na externí pevný disk. Zálohování na externí pevný disk je levné a rychlé. Ale vzhledem k tomu, že se záloha nachází na stejném místě jako váš počítač – s největší pravděpodobností ve stejné místnosti – pak stačí požár, povodeň či obyčejný zloděj, a přijdete jak o svá původní data (soubory na interním pevném disku nebo na SSD), tak o jejich zálohu.

Tato skutečnost se stává o to závažnější, pokud ponecháte externí disk v činnosti nepřetržitě. Vzhledem k tomu, že neustále běží, může zálohovaná data zničit stejná porucha v napájení (výpadek, nebo naopak přepětí), popřípadě stejný ransomware.

Pokud se tedy rozhodnete vsadit na tento způsob zálohování, pak nezapomeňte disk každý den připojit, provést zálohování a poté disk opět odpojte.

Při zálohování do cloudu tyto problémy řešit nemusíte. Pokud jste připojeni k Internetu, provádí se zálohování automaticky – prakticky bez nutnosti jakéhokoliv vašeho zásahu. Navíc vzhledem k tomu, že server, na který zálohujete, je daleko odtud, pak pravděpodobnost, že by nějaká katastrofa zničila jak vaše původní data, tak zálohu, je naprosto minimální.

Na druhou stranu je pravda, že zálohování do cloudu je daleko pomalejší. První úplnou zálohu tak můžete mít hotovou klidně až za několik dní či dokonce týdnů. Na pevném disku vám provedení stejné zálohování zabere pouze několik hodin. Z dlouhodobého hlediska je zálohování do cloudu náročné i z hlediska financí, protože tuto službu musíte platit, a je jedno, jestli se jedná o měsíční nebo roční platby.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?