Hlavní navigace

Tři jednoduché kroky pro zálohování počítače - 2.díl

8. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Zálohování patří bohužel mezi velmi často podceňované a velmi nepopulární operace. Nedala by se tato operace nějakým způsobem zjednodušit?

Předcházející díl

 

Pokud to myslíte se svými daty uloženými na počítači vážně, pak určitě o ně nechcete přijít. A z toho plyne nutnost zálohování. Uvědomujete si vůbec, jaká rizika ohrožují vaše data? Uveďme si alespoň ty nejzávažnější: Poškození hardwaru (zejména pevného disku nebo disku SSD). Dále ransomware. Krádež. Požár. Povodeň. Chyba uživatele (snad nejčastější důvod k zálohování).

Docela dost možností, jak přijít o svá data, nemyslíte? Proto jsme pro vás připravili jednoduchý seznam o třech bodech, který vás problematikou zálohování jednoduchým způsobem provede. Jedná se o kroky, kterými se stoprocentně vyplatí zabývat.

2. Vyberte si vhodný program pro zálohování

Každý jen trochu lepší program pro zálohování vám umožní nastavit, které soubory chcete zálohovat – můžete si tak kupříkladu vybrat, zda chcete zálohovat pouze soubory v určitých složkách, nebo pouze určité typy souborů. Pro většinu uživatelů však bude postačovat výchozí nastavení.

Jakmile nastavíte pravidla pro zálohování, vytvoří program úplnou zálohu, která vytvoří zálohu každého souboru, který odpovídá kritériím, která jste pro zálohování nastavili. Další zálohy pak budou pouze přírůstkové, tj. budou se kopírovat pouze soubory vytvořené nebo změněné od posledního zálohování.

Ty nejlepší programy pro zálohování pak nabízejí v nějaké podobě možnost vymazávání starších záloh, aby se uvolnilo místo pro nové zálohy.

Pro zálohování budete potřebovat vhodný software. Jak Windows 7, tak Windows 8 mají poměrně přijatelné programy pro zálohování na externí pevný disk. Nicméně existují i lepší varianty. Našimi v současnosti nejoblíbenějšími programy pro zálohování jsou EASEus Todo Backup a AOMEI Backupper. I zdarma dostupné verze těchto programů totiž nabízí daleko více možností konfigurace a jsou tedy daleko výkonnější než program po zálohování, který je standardní součástí Windows. A placené verze těchto programů pak toho samozřejmě dokážou ještě více.

AOMEI Backupper

Co se týče zálohování do cloudu, pak si stačí vybrat vhodnou službu, která vám pak poskytne i příslušný software. My používáme Mozy a Carbonite a oba jsou vynikající. S největší pravděpodobností budou ale stejně tak dobré i ostatní služby.

Carbonite

3. Vytvořte si bitovou kopii samotných Windows

Zálohování vašich dat je bezesporu nejdůležitější a proto se doporučuje, aby se provádělo každý den. Dobrý nápad je zálohování samotného operačního systému Windows, které se doporučuje provádět třikrát až čtyřikrát za rok.

Zálohováním operačního systému Windows se v tomto případě rozumí vytvoření bitové kopie, kdy se celý disk kopíruje do jednoho komprimovaného, nicméně stále dosti objemného souboru. Bitovou kopii disku dokážou vytvořit nástroje integrované do Windows 7, Windows 8 a program EASEus Todo Backup. V tomto případě však neexistuje žádná varianta zálohování do cloudu – budete potřebovat externí pevný disk.

Byl pro vás článek přínosný?