Hlavní navigace

True Crime: Streets of L. A.

23. 5. 2004

Sdílet

Zajímavá konzolová akce se dostává i k počítačovým hráčům, aby jim nabídla příběh drsného losangeleského policisty, snažícího se udržet na uzdě ruské a čínské mafiánské spolky. Tento mix několika titulů ve stylu GTA vás jistě nenechá v klidu.

Po Driv3rovi, na kterého jsme „se těšili“ v březnovém GameStaru, přichází na řadu další z titulů napodobujících hollywoodské akční velkofilmy. Ovšem True Crime si zahrajeme ještě dříve než Driv3ra...



Poté, co hra True Crime: Streets of L. A. obeplula kolečko po všech konzolích, otočila konečně kormidlo ke břehům PC. Pokud jste snad o ní ještě nikdy neslyšeli, představte si základ z GTA III a Vice City, přidejte filmový styl z konzolového The Getaway a vše okořeňte několika arkádovými prvky z The Simpsons: Hit & Run. Navrch posaďte třešničku v podobě rapového a hip-hopového soundtracku a do titulků připište pár zvučných hereckých jmen z hollywoodské produkce. No a máte True Crime. Jinak řečeno, hra hledá inspiraci ve snímcích, jako je Smrtonosná zbraň nebo Střelci na útěku. Městská akce, ruská mafie, čínské triády, zkorumpovaní policisté, automobilové honičky, kung-fu souboje, stealth akce, RPG a arkádové přestřelky – tohle všechno a ještě daleko víc v True Crime najdete. Pokud to na vás začíná působit jako přepepřený guláš, nemýlíte se. Vývojáři popadli všechno, co je napadlo, případně co někde odkoukali, a šup s tím do šejkru. Nemíchat, jen lehce protřepat.



Každý svého štěstí strůjcem

Abychom vás ale nepopletli, True Crime na konzolích je a na PC snad také bude hodně dobrá hra. Ovšem kdyby její tvůrci ze studia Luxoflux zapracovali ve střižně a pár kousků si nechali na příště, možná by udělali jen dobře. Znáte to, někdy si říkáte, že film byl skvělý, ale kdyby ho zkrátili tak o patnáct minut, mohl být vynikající. Takhle nějak True Crime ve výsledku působí. Jedno klišé se vrství na druhé podle těch nejlepších a zároveň nejlacinějších filmových a herních zásad.

Podívejme se na celý titul očima hlavní postavy, Nicka Kanga (podobnost se jménem Jackie Chan není čistě náhodná), drsného a střelami ošlehaného poldy snažícího se udržet na uzdě míru zločinu v Los Angeles. Amerika je stále zemí zaslíbenou, především pro ty, kdo se snaží přijít k nějakému tomu milionku nepříliš legální cestou. Město by velice rády ovládly ruské a čínské mafiánské spolky, a právě tomu chce Nick zabránit. Příběh samotný tedy bohužel nenabízí nic překvapivého. Zajímavější už je to s jeho větvením. Samozřejmě si kdykoli můžete vybrat alternativní mise, ale hlavně se dopracujete k různým zakončením hry podle toho, jak „dobrý“, nebo naopak „špatný“ polda budete. Pokud všechny akce vyřešíte bezhlavou střelbou a masakrováním nevinných kolemjdoucích, dopadnete jako rabiát. Stačí ale dodržovat slušné policejní zásady, vystřelit do vzduchu a potom provinilci nasadit želízka, a ocenění vás nemine. Za úspěšné zásahy vás čekají mise, v nichž si podobně jako v RPG můžete vylepšit své schopnosti, zbraně a vozidla, nebo se naučit novým bojovým úderům. V daleko větší míře než v GTA totiž budete řešit situace „na vlastních nohách“. Tady se ke slovu dostane nejatraktivnější část hry: kung-fu souboje. Sice bez bullet timu, ale jinak jako vystřižené z Matrixu nebo právě z filmů s Jackiem Chanem. Navíc není problém popadnout nějaký šikovný předmět a protivníka s ním zmlátit do bezvědomí. A kromě hlavní dějové linie můžete v pohodě brázdit město v kabrioletu a čekat, až vám policejní vysílačka nabídne nějakou náhodně vygenerovanou misi.



Městečko na dlani

Děj se odehrává ve virtuálním Los Angeles, které je věrně ztvárněné podle své skutečné zeměpisné předlohy. Pokud se chystáte v nejbližší době do L. A., můžete True Crime využít jako turistický trenažér, mapu nechat doma a po příletu se budete pohodlně orientovat. Hra sice nenabízí fotorealistickou věrnost jednotlivých budov, ale přes dvě stě čtyřicet čtverečních mil centrálního a západního L. A. je na svém místě, dokonce souhlasí i názvy ulic.

Je pravda, že na silnicích nenajdete oblíbené motorky, ale i tak bude nabídka vozového parku bohatá. Ovládání vozidel je stejně jednoduché jako ve Vice City. Tentokrát ovšem máte k dispozici policejní sirénu a ostatní řidiči se snaží vám uhýbat z cesty. Naštěstí – protože se zdá, že jejich inteligence nepatří mezi to nejlepší, co jsme měli možnost na obrazovkách kdy vidět.



Co na konzolích nebylo

PC verze by měla být od konzolové v lecčems odlišná. Najdete v ní vše, co nabízí PS2, ale těšit se můžete i na pár nových vylepšení. Pro potřeby počítačových hráčů bude například kompletně přepracováno ovládání tak, aby více odpovídalo titulům, jako je Vice City a Max Payne. V současné době se vývojáři rozhodují, jestli do hry zapojí obě schémata ovládání: jedno zvláštní pro gamepad a druhé určené pro klasickou kombinaci klávesnice/myš. Důležitou změnou je zcela jiný systém střelby z vozidel. Zatímco ve Vice City bylo používání zbraní za jízdy problematické, True Crime na konzolích disponuje automatickým systémem zaměřování, což vše výrazně ulehčuje. Podpora myši sice dovolila designérům upravit systém tak, aby bylo míření ovladatelné ručně, nicméně pro začátečníky by měla automatika zůstat k dispozici.

Hlavní změna a vylepšení oproti konzolové verzi ovšem tkví v multiplayeru, který mnoha hráčům ve Vice City chyběl. True Crime vám nabídne pět multiplayerových módů pro čtyři hráče, ať už po lokální síti nebo po internetu. Prvním z nich budou závody na městských okruzích, jež by se měly podobat Need for Speed. Sice si myslíme, že zprávy poněkud přehánějí, ale budiž. Připraveno bude několik hotových okruhů, ovšem na mapě L. A. si můžete vytyčit pomocí kontrolních bodů také vlastní trať a volitelně bude možné vypínat a zapínat okolní provoz a používání zbraní. V dalším módu půjde o to, kdo nejdéle vydrží v soubojích. Ke slovu se dostanou také nové zbraně včetně raketometu, klasické baseballové pálky nebo dokonce kuše. Ve speciálních soubojových arénách zase uplatníte zkušenosti z kung-fu bitek „muž proti muži“ pouze pomocí úderů a kopů beze zbraní. Třetí mód je klasická hra na policisty a zloděje – jeden je ten špatný a snaží se uniknout před ochránci zákona. Klasika ve stylu Driv3ra, při níž zběsile kličkujete po celém městě a můžete krást libovolná auta, a tak se ztratit pronásledovatelům. V posledním módu „top cop“ se ukáže, kdo je nejlepší policista. Soutěžit budete v zatýkání a stíhání lumpů, přičemž k dispozici bude celé město, takže akce si užijete dost a dost. Ve všech variantách se zpřístupní kompletní nabídka vozidel, ta by se ale měla rozčlenit do výkonnostních tříd, takže se nestane, že budete v nemotorném popelářském voze ujíždět před sportovními speciály.

Ačkoli se True Crime: Streets of L. A. nestal na konzolích naprostou špičkou a nepokořil sérii GTA, rozhodně se mu povedlo vyhoupnout se mezi prvních pět her ve svém žánru. Uvidíme, jestli stejné úspěchy bude slavit i na PC. Zatím to sice vypadá velice nadějně, ale skutečný výsledek si ověříme, až tento titul vyjde. A nebude to tak dlouho trvat...