Hlavní navigace

Recenze: T.S. Bohemia Barbone W Fenix

18. 6. 2009

Sdílet

Jedná se o skládaný počítač a s tím souvisejícími plusy a mínusy. Filozofie při navrhování tohoto PC však byla taková, že při výběru komponent pro W Fenix byla prioritou co nejnižší pořizovací cena celého kompletu.

T.S. Bohemia Barbone W Fenix

 

Základ počítače tvoří čipová sada Intel G31 Express Chipset a lowendový mikroprocesor Intel Celeron 430, doplněný o 1 GB operační paměti DDR2 a 160GB pevný disk. Jak je patrné ze zvolené konfigurace, výkon tohoto PC nebude vysoký, což ostatně potvrdily i naše testy. Mikroprocesor je taktován na 1,8 GHz, což spolu s faktem, že se jedná o jednojádrový mikroprocesor, znamenalo ve vzájemné kombinaci v některých testech nepříliš přesvědčivé výsledky. Nicméně na nenáročnou kancelářskou práci je tento počítač vybavený dostatečně. I přesto bychom však doporučovali při nákupu zvolit raději výkonnější, nejlépe dvoujádrový procesor, a minimálně 2 GB paměti.

Softwarová výbava odpovídá ceně počítače – k dispozici je pouze operační systém Microsoft Windows XP Home Edition v české verzi, nebyl dodán žádný bezpečnostní software chránící počítač před útoky z internetu, stejně tak byla předinstalována pouze zkušební verze kancelářského balíku Microsoft Office 2007. Systém obnovy OS je ponechán čistě na uživateli, který jej může provést prostřednictvím dodaného instalačního média Microsoft Windows XP a instalačního média s ovladači dodaného k základní desce Foxconn.

Co se týká provedení počítače, i na něm bylo vidět, že se jedná o nejlevnější sestavu z nabídky výrobce. Tedy alespoň pokud hovoříme čistě o vizuální stránce věci. Použitá počítačová skříň je tvořena předním plastovým panelem a velmi tenkým plechem, kterým je obehnán celý zbytek kostry PC. Torzní pevnost je zde poněkud na pováženou, počítač má tendenci se viditelně kroutit. Vnitřní instalace komponent nás na rozdíl od vzhledu příjemně překvapila, vše bylo precizně nainstalované a ideálně uspořádané.

I přes absenci přídavného chlazení nedosáhly teploty uvnitř počítačové skříně kritických hodnot. Pokud jsme u předností tohoto systému, pak je nutné uvést, že počítač má na zadní straně jeden sériový konektor, díky čemuž jej lze použít v provozech, kde není vyžadován vysoký výkon, ale právě ono zmíněné rozhraní. Naopak, pokud budeme mluvit o slabých stránkách počítače, kromě již zmíněného velmi nízkého výkonu, dostačujícího pouze pro běh nenáročných aplikací, je třeba zmínit i poměrně vysokou hlučnost, produkovanou především napájecím zdrojem, a pouze základní softwarovou výbavu.

Poslední věcí, o které jsme se ještě nezmínili, je záruční a pozáruční servis. Ten je realizován tak, že zákazník má možnost nechat si odvézt a přivézt porouchaný počítač na náklady výrobce sestavy, nemusí se tedy starat o dopravu PC do nejbližší pobočky nebo servisu. Záruční doba je stanovena na 24 měsíců, přičemž zákazník může využít 60měsíční lhůtu pro bezplatný servis stroje.

CS24

Verdikt:

T.S.Bohemia Barbone W Fenix je od základu levný počítač, snažící se oslovit zákazníky především velmi nízkou prodejní cenou, která v době testu jen o málo přesahovala 8 000 Kč včetně DPH. Tato cena se samozřejmě musela projevit jak ve výkonnosti sestavy, tak i na její základní výbavě. Výrobce samozřejmě umožňuje zvolit si libovolnou konfiguraci, čehož bychom doporučovali využít a doplatit si především za rychlejší mikroprocesor a minimálně 2 GB paměti. S přihlédnutím k celkové ceně se nám však tato sestava zdála vyvážená, její chod byl stabilní. Pokud potřebujete levný, málo výkonný počítač, právě tato sestava vás může oslovit.