Hlavní navigace

Tvoříte umění? Vystavujte a prodávejte!

31. 1. 2009

Sdílet

Patří mezi vaše koníčky malování, hudební tvorba, grafika, nebo výroba doplňků a oblečení? Tak si nenechávejte výsledky své snahy pro sebe – podělte se o ně se světem a třeba na tom i něco vyděláte.

Přinášíme vám tři tipy na weby, kde můžete svoji tvorbu zviditelnit a dokonce i prodat.

Deviantart.com

Tento server patří mezi největší a nejlépe fungující komunitní weby, seskupující amatérské umělce. Při brouzdání jednotlivými profily a uměleckými dílky zjistíte, že komunitu tvoří desítky tisíc lidí ze všech koutů světa. Uživatelské prostředí je velice příjemné. Po registraci a vyplnění profilu můžete začít nahrávat své umění. Pak už je jenom na vás, zda jej necháte volně ke stažení komukoliv a bude vám odměnou jen pochvala ostatních, nebo bude k dispozici jen náhled a grafika v plné velikosti bude prodejná za peníze. Sekcí, do kterých můžete svoji práci řadit, není málo. Pomocí deviantartu tak můžete zviditelnit nebo případně i prodat svoje kresby, skladby, počítačovou grafiku, ale také oblečení a módní doplňky.

 

Deviantart

 

Sellaband.com

Hudebníci zde mohou vytvářet vlastní profily a do nich nahrávat svoji tvorbu. Přihlášení a zřízení profilu je zdarma, hudebníci investují pouze jejich skladby. Cílem interpreta je svou produkcí oslovit posluchače tak, aby na jeho podporu zaslali peníze, každý v minimální částce 10 dolarů. Když si získáte srdce pěti tisíc fanoušků, kteří celkem připíší na váš účet 50 000 dolarů, můžete za tuto částku nahrát album v profesionálních podmínkách. Vaši fandové nepřijdou zkrátka – za svých 10 dolarů obdrží CD, které i díky jim vzniklo. Sami umělci mohou CD odkoupit od sellabandu za výrobní cenu a prodávat je libovolným způsobem, třeba na svých koncertech, v místních CD shopech nebo přes svůj web. Z takto prodaných kusů náleží 2 dolary podporujícímu posluchači, sellaband už si neúčtuje nic.

Na celém projektu je také skvělé to, že jedinou podmínkou je nahrát album. Jakmile je dosaženo 50 000 dolarů od příznivců, je možné kdykoliv začít pracovat na svém úspěchu samostatně, i když Sellaband.com má nadále práva k prodeji nahrávek.

sellaband

 

Redbubble.com

CS24

Redbubble.com je otevřený komunitní web, na němž můžete sdílet svoji kreativitu s ostatními lidmi po celém světě. Členové navzájem hodnotí svoji práci a povzbuzují se k další tvorbě. Během posledních dvou let bylo prostřednictvím tohoto webu prodáno přes 180 000 uměleckých položek v 71 zemích. Nahrajte sem svůj produkt a redbubble jej s kompletním servisem dopraví k zákazníkům, kteří jej zde objeví, líbí se jim a objednají si jej. Zjednodušeně řečeno – někdo narazí na vaši grafiku, která se mu líbí. Objedná si ji a vybere si, zda má být vytištěna na plátno, plakát, fotografický papír… tuto část produkce zajistí redbubble, z ceny si vezme svoji provizi a vaši část připíše na účet. Můžete zde prodávat nejen grafickou, ale i psanou tvorbu.

redbubble