Hlavní navigace

Ubuntu má šanci proniknout na trh mobilních OS

8. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Canonical
Apple iOS a Google Android zůstávají dominantní operační systémy pro chytré telefony a tablety. Ale alternativy jako Ubuntu nebo Firefox OS se snaží tuto hegemonii narušit, a to i přesto, že se těžko prosazují i giganti jako Microsoft nebo Blackberry.

Jakou šanci na tomto trhu může mít chystaný Ubuntu? Tématem dalších mobilních OS se zabývá Wall Street Journal, který připravil rozbor jednotlivých uchazečů a jejich kladů a záporů. Trh smartphonů a tabletů zažívá boom a výrobci softwaru správně tuší, že kdo se na tomto trhu včas neuchytí, bude jen těžko dohánět rozjetý rychlík. Prozatím se spíše perou o 12 %, které neobsadila dominantní dvojice Android + iOS. Jedna z důležitých bitev o to, která platforma ukousne z tohoto zbytku nejvíce, se odehraje ještě koncem tohoto roku. Významnější podíl na trhu může být dobrým předpolím k útoku na prozatím neotřesitelnou pozici vedoucí dvojice.

WSJ uvádí seznam nováčků, jejichž příchod je ohlášen na letošní rok. Huawei, LG a ZTE ohlásily přístroje s Firefox OS. Samsung s Intelem zase pracují na systému s názvem Tizen, který by se měl v prvních příbuzných Galaxy S4 objevit letos po prázdninách. Canonical pracuje na mobilní verzi své linuxové distribuce Ubuntu, které bychom se měli dočkat začátkem roku příštího. A konečně, finský Sailfish, který vychází ze systému původně vyvíjeného Nokií, by se měl objevit do letošních Vánoc.

Kdo má největší šance na úspěch
I když například Samsung, který je největším současným výrobcem smartphonů na světě, má šanci ukousnout ze zbytku koláče významný díl, prozatím asi zůstane věrný Androidu upravenému ke svému obrazu. Tizen se dá očekávat spíše u levnějších přístrojů, kterými bude chtít Samsung získat méně majetné zákazníky.


Tablet s Ubuntu


Ze zbytku by mohl mít největší šance Ubuntu. I když před lety začínal od píky, podařilo se mu stát se nejrozšířenější distribucí Linuxu a získat i podíl na trhu stolních počítačů na úkor hegemona Windows. Tento systém se stal primárním prostředím hlavně pro studenty technických škol a vývojáře, ale pomalu se přesouvá i mezi běžné uživatele. Ubuntu proniká i do oblasti serverů, které doposud vládnou nestoři Red Hat a SUSE. Jeho cloudové řešení Juju má šanci zaujmout a získat dostatek zákazníků, kteří chtějí ke svému podnikání využívat cloud.

Rozšíření o mobilní trh je tedy dalším logickým krokem a bylo by spíše s podivem, kdyby se společnost Canonical, která za Ubuntu stojí, tímto směrem nevydala. Jednou z hlavních výhod Linuxu je podpora nejrůznějších architektur. Ubuntu tedy může pracovat jak na architektuře x86, tak na ARM a využívat k tomu jednu kódovou základnu. Nezačíná navíc od nuly, spoustu aplikací může pro mobilní zařízení pouze upravit.

Richard Collins, produktový manažer Canonicalu, deníku WSJ řekl: „Chceme nabídnout životaschopnou, nefragmentovanou alternativu k Androidu, která mobilním operátorům a výrobcům OEM poskytne podstatně větší možnosti přizpůsobení rozhraní konkrétním službám a uživatelům.“ Jinak řečeno, doufá, že jeho společnost může využít poměrně velké fragmentace Androidu. V některých případech mají vývojářů softwaru a výrobci zařízení hodně práce s tím, aby jejich hardware a software fungoval se všemi možnými variantami Androidu, které jsou v současnosti na trhu.

Canonical má životní cyklus verzí Ubuntu dobře propracovaný a slibuje, že stejně jasná pravidla zachová i na mobilním trhu. S tímto systémem jsou obeznámeny takové firmy jako Dell, HP nebo Lenovo, které jej nabízejí v některých svých počítačích, zejména kvůli snížení ceny oproti modelům s Windows. Pokud mají tito výrobci tabletů s Ubuntu zkušenosti, mohli by jej využít i do svých mobilních přístrojů. Pokud jde o telefony, tam je situace z pohledu Canonicalu o něco méně příznivá. V tomto směru by se mohl Ubuntu inspirovat Googlem, který nabízí telefony a tablety jiných výrobců pod vlastní značkou.

Největším problémem v konkurenčním boji by pro Ubuntu mohl být pozdější vstup na trh. Pokud ho ovšem bude provázet jen minimum dětských nemocí, mohl by se přece jen prosadit. Výsledek uvidíme za necelý rok.

Byl pro vás článek přínosný?