Hlavní navigace

Ubuntu se dostane na televizní obrazovky

10. 1. 2012

Sdílet

 Autor:
Canonical vidí v tzv. chytrých televizorech velký potenciál. Společnost proto pro jejich potřeby upravila svůj populární operační systém Ubuntu.

Prototyp televizoru s novým systémem vystavil Canonical na právě probíhajícím veletrhu CES v Las Vegas. Společnost doufá, že o televizní Ubuntu projeví zájem výrobci chytrých televizorů, kteří jej použijí pro své vlastní produkty. „Jde nám o to, aby se z televizí opět stala intuitivní a použitelná zařízení s jediným elegantním rozhraním,“ řekla Jane Silberová, generální ředitelka Canonicalu.

Ze strany Canonicalu jde o skvělý tah. Chytrým obrazovkám je totiž předpovídána slibná budoucnost. Podle výzkumné firmy MarketsandMarkets vzrostou do roku 2016 globální příjmy z tohoto trhu ze současných 64 miliónů dolarů na 265 miliónů. Od klasických televizorů se ty chytré liší zabudovaným rozhraním, které divákům umožňuje sledování videí umístěných na internetu, spouštění aplikací a jednodušší prohlížení jednotlivých kanálů.

Přestože Canonical původně Ubuntu navrhl jako linuxový systém pro desktopy, notebooky či servery, jejich snaha o vstup na trh s chytrými televizemi je součástí širší strategie, jak dostat Ubuntu do zařízení s vestavěnými procesory, mezi které patří také tablety, auta a různé domácí spotřebiče. Ubuntu TV, jak se novému systému zatím přezdívá, je tak pouze prvním důkazem velkých ambicí Canonicalu.

Canonical rozhodně nemá v úmyslu vyrábět vlastní televizory. Jeho cílem je uzavřít partnerství s výrobci, kterým pak pouze dodá operační systém. V současné době prý již probíhá několik jednání s výrobci televizorů a v počáteční fázi jsou i rozhovory s poskytovateli vlastního obsahu. „Ačkoliv jsme na trhu s vestavěnými operačními systémy relativně novým hráčem, OEM partnerům nabízíme mnoho výhod,“ argumentuje Silberová. Canonical je podle ní neutrální stranou, která své platformy nespojuje s žádným obsahem, takže výrobci mají v mnoha oblastech zcela volnou ruku. Navíc jde o otevřenou platformu, díky čemuž se výrobci mohou přímo podílet na jejím vývoji.

Ubuntu TV bude nicméně muset čelit velká konkurence. Na CES svou chytrou televizi totiž představila také společnost Lenovo, která vsadila na operační systém Android od Googlu. V minulém týdnu zase Google oznámil, že uzavřel partnerství se Samsungem, LG a Sony, které mu má pomoci dostat druhou generaci své Google TV na další zařízení. Apple svůj vlastní produkt sice zatím nepředstavil, nikdo však nepochybuje o tom, že ani ten si nový trh nenechá ujít.

Byl pro vás článek přínosný?