Hlavní navigace

Udělejte si z internetového prohlížeče učitele jazyků! - 2.díl

12. 2. 2016

Sdílet

 Autor: © cirquedesprit - Fotolia.com
Cizí jazyk a slovíčka se můžete učit všelijak. Co takhle to zkusit s překladačem Google?

Předcházející díl

 

Jazyk se můžete učit mnoha způsoby – můžete třeba poslouchat vysílání v cizím jazyce v rádiu, číst knihy zahraničních autorů v originále či sledovat v televizi filmy v původním znění. Problém však nastane v okamžiku, kdy se pokusíte tyto aktivity vtěsnat do harmonogramu vašeho běžného pracovního či svátečního dne.

Pokud však skutečně hledáte způsob co možná nejintenzívnějšího studia, pak můžete vyzkoušet ještě i něco jiného – konkrétně internetový prohlížeč Google Chrome. Existuje totiž pro něj velmi zajímavé rozšíření s názvem Language Immersion, které vám pomůže buď se studiem cizího jazyka, nebo s jeho procvičováním, pokud již nějaký ten cizí jazyk znáte.

Návod pro použití rozšíření Language Immersion – pokračování

Rozšíření Language Immersion také dokáže nastavit web s překladačem Google tak, aby automaticky překládal slova do vašeho rodného jazyka.

Pokud při používání rozšíření vyberete úroveň začátečníka, pak se do cizího jazyka přeloží pouze minimum vět. Množství slov a slovních spojení se pak postupně zvyšuje s nastavováním pokročilosti vašich znalostí. Když pak konečně vyberete maximální obtížnost, pak se v cizím jazyce objeví dokonce celé odstavce textu.

Dojde-li při tomto způsobu výuky cizího jazyka k situaci, kdy už budete mít všeho toho učení dost, pak jednoduše klepněte na ikonu rozšíření a poté stiskněte tlačítko Off.

Myšlenka způsobu výuky jazyka je u rozšíření Language Immersion sice velmi zvláštní, protože se při čtení textu potýkáte se směsicí slov vašeho rodného jazyka a cizího jazyka, který právě studujete, na druhou stranu je faktem, že tento poněkud novátorský způsob výuky vás neustále nutí si cizí jazyk procvičovat, což při studiu právě cizího jazyka není vůbec k zahození.

CS24

Co se týče přeložených sekvencí internetových stránek, pak úroveň překladu odpovídá tomu, na co jste zvyklí při používání překladače Google. Překlady nejsou vždy právě dokonalé. Rozšíření například občas přeloží herní službu Steam do cizího jazyka ve významu slova " pára". Gramatika a třeba koncovky, které se v cizích jazycích používají pro vyjádření různých souvislostí , jsou také poněkud slabším článkem tohoto rozšíření.

Popisované rozšíření určitě nelze považovat za žádný skutečný výukový prostředek, ale jako šikovný doplněk všem, kteří studují cizí jazyk, určitě postačí.