Hlavní navigace

UEFA Euro 2008

1. 12. 2008

Sdílet

Vzhůru na fotbalový svátek do Rakouska a Švýcarska. Už jsme si zvykli, že chytré obchodnické hlavy v Electroni...


Vzhůru na fotbalový svátek do Rakouska a Švýcarska.

Už jsme si zvykli, že chytré obchodnické hlavy v Electronic Arts dokáží ze své fotbalové série vytřískat peníze častěji než jednou za rok. Kromě pravidelné aktualizace své silné série FIFA totiž přidávají i další tituly s kulatým nesmyslem v hlavní roli. Kromě akční řady FIFA Street je řeč hlavně o ad hoc titulech, tu zaměřených na Ligu mistrů, tu na mistrovství světa nebo třeba na mistrovství Evropy. Právě tenhle fotbalový svátek starého kontinentu oslavíme i letos, a je tedy jasné, s čím EA na přelomu jara a léta přichází.
Herní menu je téměř tradiční. Přáteláček je klasika. Nepřekvapí ani kvalifikace a finálový turnaj… ani scénáře s určitým úkolem (třeba otočit výsledek pár minut před koncem) nejsou ničím novým. Ale co se skrývá pod volbou Captain your country? Jedna z avizovaných novinek aktuálního titulu. Jde o režim, kde si vyberete jednoho jediného hráče (nebo si ho vytvoříte podle vlastních představ) a vrhnete se s ním do kolotoče zápasů s jediným cílem – přesvědčit trenéra, aby vás poctil funkcí kapitána reprezentačního mužstva. Zkušenější hráči vidí jasnou podobnost s již dříve použitým módem Be a Pro. Hra jde však v tomto případě mnohem hlouběji, jelikož musíte sledovat hned několik věcí najednou – hrát dobře na určeném postu, být lepší než vaši rivalové, kteří také usilují o kapitánskou funkci, a snažit se, aby se celý tým dostal v turnaji co nejdále. Ač je honba za kapitánskou páskou v mnoha ohledech neotřelá, řekněme si na rovinu, že zajímavější je klasické hraní za celé mužstvo; prostě si víc zakopete.
Pokud jste hráli poslední díl fotbalové série, tedy FIFA 08 (mimochodem velmi povedený ročník), brzy zjistíte, že herní principy jsou velmi podobné. To je vcelku pochopitelné, těžko můžeme čekat po půl roce nový engine. Sprint, nabíhání do volného prostoru, nahrávky do nohy i do běhu, centrované míče, kličky, skluzy, střelba... tohle všechno už známe. Některé úpravy však autoři přece jen přidali a hra je ještě o fous plynulejší než v podzimním fotbálku. Třeba situace jeden na jednoho častěji končí ve prospěch útočníka, tedy úspěšnou kličkou na obránce. Drobné změny se dočkalo také přihrávání; přehledný ukazatel naznačuje sílu přihrávky, což se hodí zvláště při delších pasech. Zajímavou perličkou je pak manuální ovládání hráče při oslavách po vstřelení branky – kombinací tlačítek můžete různě máchat rukama ve vzduchu a užívat si radost z gólu.
Euro 2008 si samozřejmě můžete užít i v multiplayeru. Můžete třeba hrát s kamarády proti počítačovému protivníkovi, nebo si to rozdat navzájem, ať už u jednoho počítače nebo konzoly, či přes internet. Novinkou je režim Battle of the Nations, který porovnává výkony jednotlivých mužstev a průběžně určuje nejlepší tým.
EA jsou tradičně velmi silní v licencích, a Euro 2008 není výjimkou. Samozřejmě tu nenajdete klubová mužstva, ale jen reprezentační mančafty, které se účastnily kvalifikace na Euro. Jednotliví hráči samozřejmě odpovídají svým živým vzorům (i když graficky jsou někteří trochu kostrbatí), včetně takových detailů, jako je třeba speciální „přilba“ Petra Čecha. A relativně v pořádku jsou i jejich atributy. Tvorbu vlastních hráčů jsme zmínili již dříve, jen dodejme, že jde o proces hodně propracovaný, takže si vlastní „čutálisty“ můžete opravdu vymazlit, jak co se vzhledu týče, tak v oblasti všemožných nastavení. Graficky jde o jeden z nejpovedenějších fotbalů vůbec, k dobrému dojmu přispívají i plynulé a rozmanité animace, skandování diváků a solidní komentář. Ideální periférií na ovládání je samozřejmě gamepad – to platí u sportovních her už několik let, a asi se to již nezmění. I pécéčkáři spoléhající na klávesnici si ale dobře zahrají, žádný strach.
I když je pro mnohé Euro 2008 jen další „aktualizací“ osvědčeného enginu, fotbaloví fanoušci si s ním mohou pořádně užít. Jde o jeden z nejlepších současných fotbalů, s dobrou licencí a vysokou hratelností. Rozhodněte se podle ceny.

Byl pro vás článek přínosný?