Hlavní navigace

Ukládání dat už brzy ovládne 10Gb Ethernet

22. 4. 2008

Sdílet

Významný impulz pro rozvoj systémů pro ukládání dat s přímou podporou 10Gb Ethernetu přinesly dvě skupiny výrobců. Každá však hodlá Ethernet využít jinak.

Významný impulz pro rozvoj systémů pro ukládání dat s přímou podporou 10Gb Ethernetu přinesly dvě skupiny výrobců. Každá však hodlá Ethernet využít jinak.
V polovině dubna 2008 vznikla skupina 10Gigabit Ethernet Storage Alliance, kterou založily mj. firmy Nimbus, Arastra, Force10 Networks, Fujitsu a NetXen a jejímž cílem je prosazení Ethernetu jako prvotní platformy pro úložné sítě.
Jak uvádí Thomas Isakovitch, šéf firmy Nimbus, infrastruktura postavená na 10Gb Ethernetu může oproti současným 4Gb řešení Fibre Channel (FC) firmám přinést až 75 % úsporu investic, a to při současném zvýšení výkonu až o 2,5násobek. Náklady pro správu sítí by se navíc díky sjednocení přenosových cest mohly snížit až o polovinu.
Michael Peterson z firmy Strategic Research je přesvědčen, že v tomto případě jde o logický krok - 10Gb Ethernet totiž hraje významnou roli v rozvaděčích pro servery a blady ohledně virtualizace I/O i vzájemného propojení, takže je celkem logické, když bude tato platforma rozšířena i pro podporu ukládání dat.
Platforma FC se však nevzdává. Skupina výrobců (mj. Emulex, Qlogic, Cisco nebo Brocade) totiž na konferenci Storage Networking World Storage Networking World poprvé veřejnosti předvedla, jak mohou jejich řešení postavená na bázi specifikací Fibre Channel over Ethernet (FCoE) vzájemně kooperovat. Prvotní snahou výrobců je přitom ochránit předchozí investice firem do technologie Fibre Channel, jenž ve srovnání s iSCSI už mnohdy nebyla tak výhodná, a navíc přinést požadované zvýšení výkonu. Na trhu by se měly produkty podporující FCoE objevit zhruba za rok.