Hlavní navigace

Ulead DVD MovieFactory 6 Plus

8. 7. 2007

Sdílet

Movie Factory není program pro střih videa, ale balík utilit pro vypalování multimediálních dat na všechny dnes dostupné optické disky: od klasického CD až po HD kvalitu HD DVD nebo Blue-ray

CS24

Softwarová společnost Ulead proslula zejména svými produkty pro střih a úpravu videa všeho druhu. DVD MediaFactory6 Plus je však trochu z jiného soudku. Jde totiž o balík utilit sloužících pro vypalování vašich multimediálních dat na všechny dnes dostupné optické disky: od klasického CD až po HD DVD nebo Blue-ray.


DVD MovieFactory 6 je distribuováno ve dvou verzích. Ta s přídomkem Plus obsahuje oproti své sestře podporu šestikanálového zvuku, podporu formátů HD DVD a Blue-ray a dvojici přidaných programů WinDVD Player a DVD Copy od společnosti InterVideo. Instalace celého balíku zabere poměrně dost času. Důvodem je registrace velkého množství kodeků, které společně s MovieFactory dostanete.


Edit Room je poměrně mocný nástroj pro úpravu videa

Veškeré funkce jsou integrovány do společného řídícího centra, nazvaného příznačně Launcher. V něm najdete jednotlivé aplikace rozdělené do skupin. První z nich se jmenuje Video/Slideshow disc. Vytvoříte zde nejrůznější typy video disků nebo disků s fotografiemi. Vytváření probíhá krok za krokem formou projektu. Nejprve je nutné vybrat zdroj dat, jímž může být digitální kamera, nebo jen DivX soubory na vašem pevném disku. Mezi podporovanými formáty najdete AVI, DVR-MS, MOV, MPEG ve všech verzích, WMV a ASF. S vloženým obsahem lze dále pracovat v takzvaném Edit Roomu, kde máte možnost videa stříhat, vkládat efekty, připojit zvuk atd. Pokračujete vytvořením DVD menu. K dispozici je opět nepřeberné množství šablon vhodných k dalším úpravám. Finalizace celého projektu pak spočívá ve výběru typu média pro vypálení. V nabídce najdete v závislosti na detekované mechanice vše, od klasického 700MB CD až po 30GB HD DVD. Nechybí ani avizovaný Blue-ray. Velmi podobně postupujete při vytváření DVD s fotografiemi (SlideShow). Opět vložíte zdrojová data, přidáte efektní DVD menu a vše vypálíte na zvolené médium.


Tvorba potisku CD nebo DVD je s Ulead hračkou

Skupina Audio Disc naopak nabídne vše související s vytvářením zvukových CD. V rozhraní ne nepodobném známému programu Nero Burning Rom snadno vytvoříte CD se soubory MP3, nebo klasické CD-Audio. MovieFactory si poradí i s hudebním DVD diskem ve formátu DVD Audio nebo Music DVD Video. Problémem není ani automatické "ripování" hudby do formátu MP3 nebo ASF. Pod tlačítkem CD-Extra se pak skrývá možnost vypálení hybridního CD, kde vedle sebe existuje datová i hudební část. Obdobné funkce najdete i ve skupině Data Disc. Základem je vypalování libovolných dat ve formátu ISO9660, MovieFactory si však poradí i s vytvořením startovacího CD nebo zabezpečeného média, jehož obsah je chráněn zvoleným heslem.

Samostatnou skupinou je sada aplikací pro Import dat. Najdete zde utilitu pro připojení k externímu zařízení (DV kamera apod.). MovieFactory obsahuje i možnost importu DVD disku, tedy jeho překopírování na pevný disk. Tlačítko Copy Disc umožňuje vytvářet duplikáty hotových medií, jejich vypalování ze souborových obrazů nebo naopak vytváření těchto obrazů z již existujícího média. V balíku nechybí samostatná aplikace pro vytváření obalů na CD i DVD, která si poradí s dnes populárním LightScribem. Jako bonus dostanete i oba na počátku zmíněné produkty od InterVidea.


Formátování disku s volbou souborového systému

Ulead DVD MovieFactory 6 Plus je komplexní nástroj pro vypalování obrazových i zvukových dat na všechna dnes existující média a ve všech běžně rozšířených formátech. Výhodou balíku je jeho komplexnost a snadné ovládání, které nevyžaduje na uživateli žádné speciální znalosti. Pokročilejší "filmaři" jistě ocení integrovanou aplikaci Edit Room. Potěší i přidané programy pro přehrávání DVD, jež dostanete zcela zdarma. Nevýhodou je naopak neexistující lokalizace.

K recenzi poskytla firma: Corel, www.corel.com/cz
Cena: 2 737 Kč včetně DPH

- - Jan Povolný