Hlavní navigace

Ulož.to nechce skončit jako Hellspy. Mění název na Uloz.to Disk

28. 3. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Populární platforma pro sdílení filmů Ulož.to se snaží vyhnout osudu podobné služby Hellspy, která ohlásila, že kvůli změnám autorského zákona na konci března končí. Ulož.to se snaží přesvědčit, že je službou typu Dropbox nebo OneDrivea dnes kvůli tomu ohlásilo i změnu názvu. Nově se bude jmenovat Ulož.to Disk.

Provozovatel serveru, společnost Petacloud, na webu představila i balíčky pro různé kategorie uživatelů. Všichni registrovaní uživatelé automaticky dostávají 50 GB zdarma s „garantovanou maximální rychlostí stahování i sdílení vlastních souborů“. Dále je k dispozici neomezený plán „Ulož.to Disk Premium“ s předplatným 125 Kč/měs., který prostor rozšiřuje až na 1 TB. A sestavu uzavírá balíček Business s diskovým prostorem „+ 5 TB“, u kterého je cena „na vyžádání“.

Ulož.to Disk stále nemá zprovozněno vlastní vyhledávání. Používá však vyhledávač Gozo, který indexuje složky jednotlivých uživatelů Ulož.to a jejich obsah nabízí ke stažení. Tím se od úložních cloudů typu Dropbox nebo OneDrive odlišuje. To, jak se chce platforma vyhnout osudu Hellspy, popisovali před pár dny naši kolegové z portálu Lupa.cz.

Hellspy začátkem března oznámilo, že přestane od 1. dubna fungovat. Jeho provozovatel to zdůvodnil novelou autorského zákona. Uživatelům, kteří měli předplacené kredity na delší období, vrátí poměrnou část peněz.
Už od ledna provozovatel populárního úložiště omezil platnost zakoupených kreditů na dva měsíce.

„Nová právní úprava zásadně mění stávající právní rámec, přičemž je ale do značné míry nejasná a na online platformy uživatelského obsahu klade nepřiměřená břemena, když je mimo jiné fakticky vede k provádění aktivní filtrace obsahu. S novou právní úpravou nesouhlasíme, nicméně vzhledem k našemu postoji postupovat vždy legálně a předcházet sporům ji budeme respektovat,“ uvádí Hellspy ve stanovisku, které zobrazuje na homepage.

Byl pro vás článek přínosný?