Hlavní navigace

Umělá inteligence vs. vysoké školy. Podnikohospodářská fakulta VŠE kvůli AI zruší klasické bakalářské práce

28. 11. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Děkan Podnikohospodářské fakulty VŠE v nedávném rozhovoru oznámil poměrně zásadní novinku. Kvůli vysoké popularitě umělé inteligence zruší jako první v Česku povinnost odevzdávat klasické bakalářské práce. Nahradí je bakalářský projekt.

O rostoucí popularitě umělé inteligence není pochyb. Tohoto fenoménu si je vědoma i Podnikohospodářská fakulta Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE), která v čele s děkanem fakulty v nedávném rozhovoru na portále Forbes oznámila zásadní novinku pro budoucí studenty.

Od příštího akademického roku zruší fakulta povinnost odevzdávat bakalářské práce v klasické tištěné formě. Namísto toho budou studenti pracovat na bakalářském projektu v rozsahu deseti ECTS (Evropský kreditní systém pro vysokoškolské vzdělávání), který bude možné splnit hned několika způsoby.

První možností je zahraniční stáž a práce na projektech firem spřátelených s fakultou. Další možností je založení vlastní firmy a její vedení po určitou dobu nebo práce na výzkumných projektech, které fakulta zastřešuje. Z nabízených možností je patrné, že fakulta chce od studentů to, aby se co nejvíce ukázali v praxi.

OpenAI narazila na výkonnostní strop a pozastavila registraci dalších předplatitelů ChatGPT Přečtěte si také:

OpenAI narazila na výkonnostní strop a pozastavila registraci dalších předplatitelů ChatGPT

V rozhovoru padla také otázka týkající se umělé inteligence v souvislosti s bakalářskými a diplomovými prácemi. Podle děkana Jiřího Hnicili je přechod na bakalářský projekt opatřením proti tomu, aby si studenti nechávali práci vypracovat pomocí některého z chatbotů nebo pomocí některé z agentur, které bakalářské práce vytvářejí na zakázku.

Naopak přímé zakázání umělé inteligence je podle Jiřího Hnicili stejně nesmyslné, jako například zakazovat vyhledávač Google. Hlavním záměrem fakulty je to, aby byla umělá inteligence využívána a ne zneužívána. Jinými slovy aby ji studenti využívali eticky a do prací uváděli, kdy a jak byla AI použita.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kmenový redaktor webu Cnews, kde se zaměřuje především na recenze hardwaru. Pro PCWorld sleduje novinky ze všech možných IT oblastí.