Hlavní navigace

Umělá inteligence stojí za růstem úvěrových podvodů

2. 10. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Hrozba podvodů, při kterých se finanční instituci poskytnou při poskytování půjček falešná data dlužníka, razantně stoupla– na vině je mj. alarmující nárůst případů krádeží identity.

Během první poloviny letošního roku obdržela organizace FTC (Federal Trade Commission) již 545 tisíc hlášení o podvodech v oblasti úvěrů, což je rekordní počet od začátku vykazovaného období v roce 2019

Setkali jste se někdy s úvěrovým podvodem

Tehdy šlo o poměrně skromný začátek s 36 tisíci hlášeními v prvním čtvrtletí 2019. Ještě koncem toho roku, ve čtvrtém čtvrtletí, šlo o relativně malý nárůst – na zhruba 42 tisíc. Teprve následují roky ukázaly, že šlo jen o předzvěst problémů.

Už v roce 2020 totiž došlo k prudkému vzestupu počtu nahlášených úvěrových podvodů, což byl mimo jiné také důsledek mnohem většího zapojení operací realizovaných na dálku kvůli rozvíjející se pandemii covid-19.

Takže zatímco první čtvrtletí se drželo ještě na úrovni 54 tisíc případů, konec roku už byl ve znamení více než 100 tisíc případů, tedy téměř dvojnásobek. Tento nárůst lze podle analytiků přičíst právě zvýšené zranitelnosti jednotlivců vůči phishingovým útokům a narušením dat, protože podvodníci využili zmatku vyvolaného pandemií.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Podobně na tom byl, co se týče dynamiky nárůstu, i rok 2021. V prvním čtvrtletí došlo k dalšímu výraznému nárůstu na zhruba 142 tisíc hlášení, konec roku už zaznamenal mírný pokles – ve čtvrtém čtvrtletí 2021 už do bylo „jen“ 132 tisíc případů.

Ačkoli tedy počty zůstaly vysoké, růstový trend se přerušil – jednotlivci a instituce se zřejmě přizpůsobili novému digitálnímu prostředí a zavedli přísnější bezpečnostní opatření. Další rok, tedy 2022, se ale křivka opět vrátila na růstovou trajektorii, a to tak, že zatímco v prvním čtvrtletí šlo o 138 tisíc případů, ve čtvrtém čtvrtletí už dokonce 208 tisíc hlášení.

Podvodníci zřejmě zdokonalovali své strategie, aby využili vyvíjející se digitální prostředí, což může naznačovat posun k sofistikovanějším přístupům, které se zaměřují na nic netušící oběti pomocí inovativních taktik, jako je spear phishing a podvodné zprávy generované umělou inteligencí, tvrdí experti firmy Atlas VPN.

AMD hlásí, že brzy vyjdou nové Radeon 7000 GPU pro „nadšence“ Přečtěte si také:

AMD hlásí, že brzy vyjdou nové Radeon 7000 GPU pro „nadšence“

V letošním roce pokračuje další strmý nárůst případů – v prvním čtvrtletí to bylo 263 tisíc, ve druhém už dokonce 282 tisíc. Celkem FTC eviduje za první pololetí letošního roku 545 tisíc hlášení – porovnejte to za stejné období v roce 2019, kdy šlo o 78 tisíc nahlášených úvěrových podvodů.

Poslední nárůsty si výzkumníci vysvětlují tím, že podvodníci využívají zvýšené závislosti na digitálních transakcích, vzdálených pracovních úvazcích a rostoucí objem uniklých dat.

Jak podvody fungují?

Podvodníci shromažďují osobní údaje z různých zdrojů, tedy z úniků dat, profilů na sociálních sítích, phishingových e-mailů nebo dokonce z vyhledání vyhozených dokumentů v popelnicích. Tyto informace mohou zahrnovat celá jména, adresy, rodná čísla či citlivé finanční údaje.

Tucet největších problémů, před kterými stojí dnešní IT Přečtěte si také:

Tucet největších problémů, před kterými stojí dnešní IT

Podvodníci, kteří mají k dispozici tyto ukradené informace, si vytvoří falešné identity nebo fiktivní účty u úvěrových úřadů. Vydávají se za legitimní osoby a podávají podvodné žádosti o kreditní karty, půjčky nebo jiné finanční služby. Po založení falešných účtů podvodníci pravidelně sledují úvěrové zprávy svých obětí, aby zajistili, že to zůstane neodhalené co možná nejdéle.

Aby podvodníci nevzbudili podezření, často převádí na podvodné účty minimální částky, čímž zastírají skutečnou povahu svých aktivit. S narůstajícími dluhy se ale snižuje úvěrové skóre oběti, což značně poškozuje její finanční situaci a pověst.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?