Stvoření kvalitní whisky není legrace. Ti, kteří se starému řemeslu věnují, mu často zasvětí větší část svého života. Ochutnávají, experimentují a vytváří ty nejlepší možné chutě. A právě to má nově dokázat sama zvládnout umělá inteligence, věří Mackmyra.
Jak podotýká Angela D’Orazio, jedna z oněch odborníků, kteří whisky v Mackmyře vyrábí, jde o velmi tradiční oblast: konec konců, pravou whisky lze vytvořit jen podle striktních pravidel – využití AI proto bourá řadu zvyklostí.
Modely strojového učení, které pohání cloudová platforma Azure od Microsoftu a AI kognitivní služby, jsou učeny za pomoci datasetu existujících receptů palírny, prodejních dat a preferencí zákazníků. AI je schopna vygenerovat přes 70 milionů receptů, u nichž odhadne popularitu a které budou kvalitní.
Mackmyra tím ukázala, že i ve velmi tradičních, konzervativních oborech lze umělou inteligenci zužitkovat. Whisky, jejíž recept AI stvoří, se začne prodávat už letos na podzim. ML modely však stále bude schvalovat a testovat živý člověk, mistr řemesla – AI nemá v tomto případě člověka nahradit, ale jen zefektivnit jeho práci a pomoci mu přijít na kombinace chutí, které by jinak třeba přehlédl.