Hlavní navigace

Umělou inteligenci Google Gemini obohacují noví AI asistenti a Imagen 3

3. 9. 2024

Sdílet

 Autor: blog.google.com
Funkce Gems je v Gemini dostupná ve verzích Advanced, Business a Enterprise.

Google vylepšil svůj velký jazykový model (LLM) Gemini o novou funkci nazvanou Gems, která uživatelům umožňuje trénovat Gemini na libovolné téma podle vlastního výběru a používat jej jako personalizovaného AI asistenta. Funkce, která byla předvedena na konferenci Google I/O, je v současné době k dispozici pro uživatele Gemini Advanced, Business a Enterprise.

Jakmile uživatel vytvoří nový Gem, musí pro něj napsat instrukce, kterými se má řídit, napsal v příspěvku na blogu Dave Citron, senior ředitel produktového managementu Gemini Experiences. Uživatelé musí podrobně popsat cíle, požadované chování a upřednostňovaný formát, aby Gemu pomohli personalizovat odpovědi. Tyto informace lze přitom dle Googlu vydefinovat přímo s pomocí samotného Gemini.

Je podle vás regulace AI vhodnou metodou, jak zabezpečit AI?

Citron dále uvedl, že Google také spustil sadu předpřipravených a k použití připravených Gemů. Patří mezi ně Brainstormer, Career Guide (Průvodce kariérou), Writing Editor (Editor psaní), Coding Partner (Kódovací partner) nebo Learning Coach (Učící kouč).

Zatímco poslední jmenovaný má uživatelům pomoci rozebrat složitá témata pro snadné pochopení, Brainstormer má poskytnout inspiraci, například neotřelé nápady na tematickou party nebo nápad na dárek k narozeninám. Průvodce kariérou, jak název napovídá, pomůže uživatelům pro změnu odhalit jejich kariérní potenciál pomocí podrobných plánů na zdokonalení dovedností a dosažení kariérních cílů.

Novinka je podle společnosti v současné době zaváděna na počítačích a mobilních zařízeních ve více než 150 zemích ve většině jazyků.

Microsoft, Meta a další postupují stejně

Vydání Gems přichází v době, kdy konkurenční poskytovatelé LLM, jako jsou Microsoft, Meta, AWS nebo Anthropic, nejenže nabízejí podobné služby jako je Gems, ale také se předhánějí v uvádění svých modelů nové generace, aby mezi chatboty získali větší tržní podíl.

Computerworld 9/2024 je v prodeji. Co se v něm dočtete? Přečtěte si také:

Computerworld 9/2024 je v prodeji. Co se v něm dočtete?

Mimoto, server The Information informoval, že výrobce ChatGPT, společnost OpenAI, možná brzy uvede na trh svou novou generaci LLM s kódovým označením Strawberry, aby předstihl konkurenty a zvýšil své příjmy z podnikání v oblasti chatbotů.

Zdůvodnění je přitom jednoduché: výkonnější modely nebo takové modely, které budou dotazy zodpovídat přesněji, budou více využívány a rychleji se rozšíří. To může startupu podporovanému společností Microsoft pomoci zajistit, aby zopakoval svůj úspěch s modelem ChatGPT, který pomohl tehdejším modelům GPT-3.5 a později GPT-4 získat popularitu.

Společnost OpenAI také v lednu představila svůj obchod GPT Store, který má poskytovat téměř stejnou funkci, o jakou usiluje Gemini Gems od Googlu. Uživatelé obchodu GPT Store mohou sdílet vlastní verze ChatGPT.

Microsoft v květnu pro změnu představil toolkit pro low-code kódování, tzv. Copilot Studio, který by firemním uživatelům umožnil vytvářet AI agenty přizpůsobené pro konkrétní případy použití. Mezi další konkurenční nabídky Gemini Gems patří AI Studio společnosti Meta a do jisté míry i agenti pohánění systémem Einstein společnosti Salesforce.

Jsou repasované notebooky ekologičtější než ty nové? Přečtěte si také:

Jsou repasované notebooky ekologičtější než ty nové?

Gems není jedinou funkcí, kterou internetový gigant využívá k posílení svého podnikání v oblasti chatbotů. Logan Kilpatrick z Googlu v uplynulých dnech na síti X oznámil, že internetový gigant vypouští několik experimentálních modelů, které si mohou vyzkoušet podnikoví uživatelé prostřednictvím Google AI Studio. Mezi ty patří – menší Gemini 1.5 Flash-8B, silnější model Gemini 1.5 Pro a výrazně vylepšený model Gemini 1.5 Flash. Model Gemini 1.5 Pro je podle Kilpatricka lepší v kódování a složitých výzvách.

CS24

Možnosti Gemini rozšíří také Imagen 3

Kromě Gems Google do Gemini Apps přidal Imagen 3 a rozšiřuje jeho dostupnost ve všech jazycích. Jde o aktualizovaný model generování obrázků, který přichází s novými ochrannými prvky. Začátkem února totiž Google čelil reakcím na špatné výsledky při vytváření obrázků lidí.

„Nepodporujeme generování fotorealistických, identifikovatelných osob, zobrazení nezletilých nebo příliš krvavých, násilných či sexuálních scén,“ napsal Citron v příspěvku na blogu. Připustil zároveň, že se Gemini některé obrázky nepovedou, a že společnost bude nadále naslouchat zpětné vazbě a zlepšovat své možnosti generování obrázků.

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.