Hlavní navigace

Úniky dat jsou všudypřítomné, přesto je třeba jim věnovat pozornost

3. 7. 2024

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
I když už vaše osobní informace unikly na internet, měli byste mít přehled o tom, kde a jak.

Vyhnout se úniku dat je v dnešní době téměř nemožné. Nemůžete ovlivnit zásady zabezpečení dat společnosti, jejíž služby využíváte – můžete pouze filtrovat, jaké informace s ní sdílíte, a zmírnit případné následky

Podlehli jste někdy vy nebo vaši kolegové phishingovému útoku?

Nepředpokládejte však, že jakmile se vaše osobní údaje dostanou na dark web, je po všem. Všichni tak bohužel stále potřebujeme být informováni o nejnovějších únicích a narušeních ochrany osobních údajů. Proč? Protože tak nenaletíte oportunistickým podvodníkům.

Řekněme, že jste byli postiženi jedním z posledních hromadných úniků – možná jako jeden z potenciálních 500 000 uživatelů služby Ticketmaster nebo jeden z neznámého počtu majitelů trackerů Tile.

Zprávám však nevěnujete pozornost, takže když vám přijde e-mail, že transakce s vaší kreditní kartou při nákupu vstupenek selhala (nebo že pro vaše zařízení Tile se sériovým číslem končícím na XXXX platí stažení z trhu), kliknete na odkaz.

Z portálu můjRozhlas unikla data 150 000 uživatelů Přečtěte si také:

Z portálu můjRozhlas unikla data 150 000 uživatelů

Špatné scénáře toho, co bude následovat, mohou být různé. Možná si do počítače stáhnete nechtěný malware. Anebo možná nakonec skončíte u sdílení nebo nepřímého vyzrazení dalších osobních údajů, které útočník zneužije ke zcizení vaší identity.

Pokud byste však věnovali pozornost nejnovějším bezpečnostním zprávám, možná byste byli podezřívavější ke zprávám souvisejícím s Ticketmasterem, Tile nebo jiným nedávným únikem dat.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Pravděpodobněji byste se vyhnuli přímému klikání na odkazy a opřeli byste se o své osvědčené bezpečnostní postupy, jako je například přímý přístup na oficiální webové stránky.

Podvody spoléhají na to, že lidé nejprve zareagují a teprve později (pokud vůbec) o situaci přemýšlejí. Pokud jste si již vědomi, že by se někdo mohl pokusit zneužít vaší důvěry, budete opatrnější při jejím poskytování.

Únik dat z Dellu kompromitoval údaje desítek milionů uživatelů Přečtěte si také:

Únik dat z Dellu kompromitoval údaje desítek milionů uživatelů

Mnozí z nás samozřejmě mají plno práce a nemají čas sledovat bezpečnostní novinky. 

Můžete se však spolehnout na služby, které vás budou informovat – kromě pravidelného procházení technologických webů se můžete přihlásit k odběru Have I Been Pwned a také se opřít o předplatné, které máte (například dobrý placený antivirový balík, Microsoft 365 nebo Google One) a které nabízejí monitorování dark webu.

CS24

Pokud se nakonec spolehnete na nějakou službu, zjistila jsem, že je užitečné používat více než jednu, protože různé služby zachytávají různá narušení.

A ano, nutnost být tak ostražitý je trochu deprimující. Je téměř těžké si vzpomenout, že kdysi dávno, v počátcích internetu, lidé otevřeně sdíleli své osobní údaje s plnou důvěrou v dobrotu ostatních.

 

Security World si můžete koupit i jako klasický časopis, buď v klasické tištěné formě nebo v elektronické verzi. Věnujeme se bezpečnosti počítačových systémů, ochraně dat, informací a soukromí.  Jsme jediný titul na českém a slovenském trhu, který oslovuje širokou čtenářskou obec – od ředitelů firem, přes odborníky na bezpečnost po koncové uživatele. Naším cílem je poskytnout ucelený přehled o bezpečnostních hrozbách a zejména o tom, proč a jak se jim bránit, případně proč respektovat a dodržovat nařízení IT manažerů ve firmách.

Byl pro vás článek přínosný?