Hlavní navigace

Unreal Tournament III

11. 7. 2007

Sdílet

Očekávaná akční jatka pro PC a next-gen konzole nás pobaví ještě letos. A na své si přijdou příznivci multiplayerových stříleček i futuristiké řežby pro jednoho hráče.

Očekávaná akční jatka pro PC a next-gen konzole nás pobaví ještě letos. A na své si přijdou příznivci multiplayerových stříleček i futuristiké řežby pro jednoho hráče.



Unreal Tournament, lidově zvaný „útéčko“, je synonymem pro hektickou a adrenalinovou multiplayerovou akci, ve které se týmy hráčů navzájem mydlí ve futuristickém prostředí za použití ultramoderních prostředků bojových i dopravních. Tato oblíbená série se pochopitelně dočká dalšího pokračování, tentokráte určeného nejen pro PC, ale i pro next-gen konzole, konkrétně platformy Xbox 360 a PlayStation 3.



V akčních hrách posledních let se velice osvědčují různá vozítka a létavci, a tak není divu, že i v Unreal Tournament III najdeme vehiklů co hrdlo ráčí, konkrétně kolem dvou desítek. Pamětníci jistě uvítají znovuzařazení bojových strojů Leviathan a Goliath, příznivci lehkých, ale o to rychlejších kousků se jistě vyřádí s osobním vznášedlem Manta. Nejoriginálněji působí nový kousek Darkwalker, nikoliv nepodobný tripodům ze snímku Válka světů. Ve hře by i přes velkou rozmanitost strojů měly vždy fungovat postupy, jak ten který prostředek zničit, i když pochopitelně bude o něco složitější zlikvidovat těžký tank než slabé vznášedlo... ale to zas nemusí být tak snadné zasáhnout. Vyváženost jednotlivých strojů a hlavně stran konfliktu bude samozřejmě klíčové, jelikož o tom kvalitní multiplayerová střílečka přeci je.



K úspěchu jsou ovšem nutné i povedené herní módy. Těch by nakonec mělo být spíše méně než více, což dokumentuje jasnou snahu vývojářů soustředit se na ty aspekty hry, které se vždy těšily největší oblibě. Některé dříve známé režimy tak v novém UT asi nenajdeme, na smetišti pravděpodobně skončí nepříliš hrané módy Double Domination a Bombing Run. Na druhou stranu variace na klasický Deathmatch, Team Deathmatch a Capture the Flag by měly být co nejpropracovanější a nejzábavnější, vývojáři také mluví o rozsáhlejších mapách nežli v minulých dílech.



I když se celá série zaměřuje hlavně na multiplayer, nový díl by měl obsahovat i solidní režim pro jednoho hráče. A není tím myšleno jen vymetání arén společně s boty; zde na nás bude čekat i celistvý příběh protahující nás všemi lapáliemi hlavního hrdiny. Nejprve půjde o zapojení do krvavé zábavy, pomocí které se důlní megakorporace snaží pobavit nespokojené zaměstnance těžařských kolonií. První mise jsou tedy řežbou ve speciálních arénách proti ostatním „zápasníkům“. Nicméně jen do té doby, kdy na kolonii zaútočí mimozemská rasa Necrisů a „sport“ se rázem změní v boj o holý život a odpor proti vetřelcům.



Unreal Tournament byl vždy ukázkou špičkové grafiky, a v případě chystaného dílu by se situace měla opakovat. UT III totiž opět vypadá skvěle, zejména modely bojových prostředků a všech postav jsou neuvěřitelně detailní, takže se ani se nepídíme po tom, z kolika polygonů je ten který objekt složen – vše zkrátka vypadá úžasně. K tomu je pochopitelně nutno připočíst všechny efekty, které zvládají současné grafické karty, tedy hru světla a stínů, částicové efekty, blur a Bůh ví co všechno dalšího. Otázkou samozřejmě zůstávají hardwarové nároky pro takové audiovizuální představení, nicméně autoři mluví o dobré optimalizaci. Popravdě řečeno, jen těžko by v této fázi asi přiznali, že hra poběží jen na nadupaných strojích. Na druhou stranu u multiplayerových titulů je optimalizace a hladký chod jednou z nutných podmínek úspěchu, takže věřme, že vše dobře dopadne. Přesvědčit bychom se měli ještě letos, ve druhém pololetí.



Jiří Sládek (autor je manažerem magazínů portálu Centrum.cz)



Žánr: sci-fi akce
Výrobce: Epic Games
Vydavatel: Midway
Multiplayer: ano
Datum vydání: 2. polovina 2007
Internet: www.unrealtournament3.com

Byl pro vás článek přínosný?