Hlavní navigace

Upgradujeme externí pevný disk na USB 3.0

25. 6. 2013

Sdílet

 Autor: © debert - Fotolia.com
Co takhle malá a levná nekonvenční aktualizace hardwaru? Víte, že starý a pomalý externí disk můžete zrychlit za asi 10 minut a čtyři stovky?

Většina moderních počítačů disponuje minimálně jedním portem USB 3.0. Takové porty bývají zpětně kompatibilní se standardem USB 2.0, což znamená, že do nich můžete zapojit i starší a pomalejší disky. Proč byste to ale dělali, když chcete rychlý přenos. Naštěstí si už nemusíte kupovat nový disk. Stačí si koupit nový box na ten starý.

Externí box na disk koupíte za zhruba 4 stovky (plus minus stovka), a transplantovat do něj svůj starý disk je relativně jednoduchá záležitost. Stačí rozšroubovat (v případě redakčního WD My Book Essentials rozbít) starý box, odšroubovat disk z jeho kovového ukotvení a vyjmout ho. V tomto bodě vyextrahovaný disk, který je vzhledově i funkčně shodný s běžným diskem interním, podle přiložených instrukcí (které průměrný uživatel ani nepotřebuje) vložíte do boxu nového.

Před koupí externího boxu musíte dát pozor jen na pár věcí. Zaprvé si musíte zvolit box, který sedí velikosti vašeho disku. Pokud je disk pár let starý, bude mít pravděpodobně velikost 3,5 palce. V tom případě se ujistěte, že má rozhraní SATA, a ne IDE, pro nějž budete těžko hledat box s USB 3.0 výstupem.

Nebo můžete mít 2,5palcový disk; pak musíte zkontrolovat jeho výšku. Většina 2,5palcových disků je vysokých 9,5 mm, existují však také disky vysoké 7 nebo 12,5 mm. Zvolte proto box, který je kompatibilní s vaší velikostí.

Druhá věc je materiál. Nejlevnější boxy jsou vyrobeny z plastu, trochu dražší jsou potom boxy hliníkové. Jestliže často cestujete a potřebujete mít svůj disk dobře chráněn, vsaďte na hliník.

Externí box není vůbec složité sehnat. Stačí se podívat do nejbližšího obchodu s počítači v okolí nebo chvilku hledat na internetu. Upgrade na rychlejší standard je překvapivě jednoduché. Jestliže máte USB 2.0 disk a USB 3.0 port, stojí za to o upgrade alespoň popřemýšlet.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?