Hlavní navigace

Upravte si instalaci Windows 7 dle svých představ

12. 11. 2009

Sdílet

Existuje řada zdarma dostupných aplikací a webových služeb, jež vám pomohou upravit váš počítač s Windows 7 přesně podle vašich představ.

Zdarma dostupné utility pro úpravu instalace Windows 7


V předchozím článku Přejděte na Windows 7 vlastním tempem vám náš zahraniční spolupracovník Rick Broida popsal, jak provést přechod na Windows 7 dle vašich preferencí. Dozvěděli jste se, že vůbec není nutno provést přechod na tento nový operační systém takříkajíc ze dne na den. Nyní již máte Windows 7 na svém počítači nainstalována na nově vytvořeném diskovém oddílu, přičemž si při zapnutí počítače můžete ze spouštěcí nabídky vybrat, zda chcete spustit Windows 7 či předchozí vámi používaný operační systém Windows. Právě teď nastává ten správný okamžik pro další operaci, jež čeká každého, kdo se rozhodně přejít na nový operační systém – přeinstalování vámi používaných aplikací. Rick Broida nabízí další cenné rady pro instalaci Windows 7!

 

Windows 7

 

Instalaci aplikací do nového operačního systému jsem vždy nesnášel ze všeho nejvíce, protože to znamenalo najít všechny instalační disky CD/DVD, stáhnout potřebné aplikace ze spousty různých internetových stránek a poté všechny programy ručně nainstalovat, což dohromady trvalo doslova věčnost. Díky bohu se mi ale podařilo najít velmi šikovnou utilitu s názvem Ninite, což je nová webová služba, která automaticky stahuje a instaluje známý software. Najdete ji na internetové stránce http://ninite.com/.

Tato webová služba funguje tak, že si na výše uvedené internetové stránce najdete a vyberete ze seznamu asi 70 nejznámějších aplikací, které chcete do počítače instalovat. Jedná se konkrétně o nejnovější verze těch celosvětově nejpoužívanějších aplikací včetně programů jako je například Firefox, Skype, Open Office, iTunes, Picasa, Steam či Revo Uninstaller.

Po výběru programů klepněte na tlačítko Get Installer, čímž se stáhne malý spustitelný soubor. Stažený soubor poklepáním spusťte a počkejte, dokud Ninite neskončí instalaci aplikací. Doba instalace závisí na množství vámi vybraných programů. Já osobně jsem jich vybral třináct (včetně zkušební verze Microsoft Office Standard 2007, kterou jsem si koupil, takže mi zbývá jen zadat licenční klíč) a přísahám, že Ninite nainstalovalo celý balík programů celkem za 10 minut.

Klidně se vsadím, že mi tato služba mi ušetřila minimálně několik hodin práce. Vše fungovalo naprosto bezvadně a takto se mi podařilo nainstalovat 90 procent všech programů, které používám pravidelně. A řekl jsem vám už, že je Ninite zcela zdarma?

 

Ninite


Přenos oblíbených položek z internetového prohlížeče

Já osobně tvrdím, že první věc, která uživatele po přechodu k novému počítači, nebo v tomto případě k novému operačnímu systému na stejném počítači zajímá, jsou jeho oblíbené položky. Naštěstí se jedná o zřejmě jednu z nejjednodušších operací týkající se přenosu dat, kterou budete v rámci „pomalého“ přechodu na Windows 7 provádět. Jediné, co budete potřebovat, je utilita Xmarks.

Tento nástroj funguje jak ve Firefoxu, tak v Microsoft Internet Exploreru. Aplikace Xmarks zcela automaticky a velmi jednoduše synchronizuje vaše oblíbené položky mezi počítačem a internetem. Pokud jste tento program již někdy používali, pak jej jen program nainstalujte na diskový oddíl s Windows 7, poté se přihlaste pod svým uživatelským účtem a je hotovo – všechny oblíbené položky se okamžitě objeví ve vašem prohlížeči. Pokud jste tento nástroj příslušným způsobem nastavili, pak se přesunou navíc i uložená hesla, která zadáváte na internetových stránkách.

Pokud jste nástroj Xmarks nikdy předtím nepoužívali, pak spusťte předchozí verzi Windows, zde Xmarks nainstalujte a vytvořte si zde také účet. Nebojte se, založení uživatelského účtu je podobně jako používání Ninite zdarma. Poté na počítači spusťte Windows 7 a Xmarks nainstalujte i zde. Pro kopírování oblíbených položek samozřejmě existuje spousta dalších možností a nástrojů, ovšem tento je bezkonkurenčně nejsnazší a nejrychlejší. Navíc možná oceníte i to, že máte kopii svých oblíbených položek uloženou na webu, kde je chráněna heslem. Dostanete se tak ke svým oblíbeným položkám všude, kde máte k dispozici počítač s připojením k internetu.

Něco navíc: Hlavní panel ve Windows 7 podobný Hlavnímu panelu ve Windows Vista


Ve Windows 7 jsem si oblíbil naprostou většinu novinek, ovšem je jedna, na kterou si asi nezvyknu nikdy. Je jí nový Hlavní panel. Velmi postrádám textové popisky, které se ve Vistě objevovaly u každého spuštěného programu. Teď, když tam chybí, mi několik sekund trvá, než rozpoznám, o kterou aplikaci se jedná. Naštěstí existuje jednoduchý trik, kterým Hlavní panel ve Windows 7 upravíte tak, aby se daleko více podobal Hlavnímu panelu ve Windows Vista (a teď i Hlavnímu panelu ve Windows XP).

Tady je postup, jak na to:

1. Klepněte na Hlavním panelu kdekoliv, kde je volné místo, pravým tlačítkem myši. Objeví se kontextové menu, z něhož vyberte položku Vlastnosti.

2. Zde klepněte na rozbalovací seznam „Tlačítka na Hlavním panelu“ a vyberte položku Nikdy neslučovat.

3. Pokud skutečně chcete mít Hlavní panel co nejpodobnější Hlavnímu panelu ve Windows Vista/XP, pak umístěte zatržítko před položku „Použít malé ikony“. Co se mě týče, já mám raději ikony větší.

CS24

4. Stiskněte tlačítko OK.

Výsledkem bude Hlavní panel, který sice nebude úplně stejný jako je ve Windows Vista/XP (ikony ve Windows 7 mají sklon trochu přerušovat „splývání“), na druhou stranu budete mít k dispozici větší tlačítka a textové popisky.