Hlavní navigace

Upravte si zobrazení podrobností v Průzkumníku souborů - 1.díl

6. 12. 2015

Sdílet

 Autor: PCWorld.cz
Pokud trávíte neúměrně mnoho času pohybem v souborovém systému na vašem počítači, pak vězte, že je to zbytečné. Pokud si totiž správně upravíte Průzkumníka souborů podle svého, budete mít vyhráno. Je to jednoduché, rychlé a vyplatí se to.

Programu Průzkumník souborů (nazývaného ve Windows 7 Průzkumník Windows) jsme se již v našich článcích a seriálech několikrát věnovali. A vězte, že je to právě Průzkumník souborů, který je jednou z nejdůležitějších komponent Windows, u níž se jakékoliv přizpůsobení vašim požadavkům a potřebám jednoznačně vyplatí.

Úvod

 Na rozdíl od smartphonu nebo tabletu často strávíte u počítače spoustu času právě prohledáváním souborů a složek. Pokud k tomu používáte právě program Průzkumník souborů, pak se nějaký ten čas a úsilí věnovaný přizpůsobení právě tohoto programu pro prohledávání souborového systému vyplatí jako máloco jiného.

Jedním z ověřených způsobů je úprava pořadí uspořádání sloupce se složkami v zobrazení typu Podrobnosti. Zde je možné seřazovat složky podle jejich názvu, velikosti, typu, data poslední úpravy atd. Je však skutečně velmi snadné uspořádat si sloupce v takovém pořadí, jaké vám vyhovuje nejvíce a nemusíte tedy vůbec používat výchozí nastavení. Ve skutečnosti můžete dokonce vlastní seřazení sloupců, které si vytvoříte, použít u většiny ostatních složek ve vašem operačním systému.

Na následujících řádcích vám ukážeme postup, který je určen pro Windows 10, nicméně ve Windows 7 a 8 je postup obdobný.

Třídění souborů stažených z Internetu

Sloupce se snadno přesouvají pouhým přetahováním

Předpokládejme, že byste chtěli mít ve složce se staženými soubory mít jako první sloupec s datem. Pak jednoduše klepněte do záhlaví sloupce Datum změny, které se nachází horní části přehledu složek a souborů a jednoduše jej přetáhněte doleva. Pokud byste chtěli mít sloupec s datem jako poslední, pak táhněte vpravo.

Pokud byte chtěli veškerý obsah složky setřídit podle data, stačí, když na sloupec s datem klepnete jednou. Od této chvíle budou všechny soubory ve složce se staženými soubory setříděny podle data, přičemž ty nejstarší se budou nacházet nahoře. Pokud chcete pořadí seřazení obrátit, pak jednoduše klepněte na sloupec Datum změny ještě jednou.

Tento tip funguje se všemi sloupci.

 

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?