Hlavní navigace

Upravujte své fotografie úplně zdarma - 8.díl

29. 10. 2012

Sdílet

 Autor: (c) Andres Rodriguez - Fotolia.com
Pokud správně používáte vyvážení bílé, pak se vaše fotografie zachycují správné a přirozené barvy. V tomto díle seriálu se podíváme na to, jak opravit barvy na již pořízených snímcích pomocí programu pro úpravu fotografií.

Díky schopnostem dnešních digitálních fotoaparátů bychom mohli snadno dojít k závěru, že takřka není možné pořídit nepovedený snímek. Bohužel to není pravda, protože i digitální fotoaparáty mají svoje slabiny. V tomto seriálu se podíváme na nejčastější chyby, které se na digitálních fotografiích vyskytují, a zároveň vám poradíme, jak je odstranit, aniž byste si museli pořizovat speciální placený software.

 

1. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - úvod

2. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - možnosti úprav

3. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - odstranění červených očí

4. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - oříznutí obrázku

5. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - zaostření rozostřených snímků

6. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - oprava chybně exponovaných snímků

7. díl - Upravujte své fotografie úplně zdarma - úprava kontrastu snímků

Oprava vyvážení bílé po pořízení snímku

Upravte své fotografie tak, aby barvy na nich byly naprosto přirozené

Funkci pro úpravu barev v programu PhotoScape můžete použít pro vylepšení vyvážení bílé na snímcích i poté, co jste je již vyfotografovali

Má-li fotoaparát zachycovat barvy co nejvěrněji, musí vědět, jaký typ světla se používá pro osvětlení. Pokud fotoaparát předpokládá, že fotografujete za denního světla a vy zatím používáte umělé osvětlení, bude mít fotografovaná scéna nádech do žluta. Pokud tomu bude přesně naopak, bude mít fotografie nádech do modré barvy.

Pokud chcete zabránit těmto nežádoucím barevným jevům, pak je nezbytné použít funkci vyvážení bílé. Standardně tuto funkci používá fotoaparát automaticky, nicméně neuškodí, pokud budete vědět, jak s touto funkcí pracovat.

V ideálním případě ponechte svůj fotoaparát nastaven na automatické vyvážení bílé. Jde o to, že pokud ponecháte u této funkce chybné nastavení (například světlo zářivky při fotografování za denního světla), bude výsledný snímek naprosto nepoužitelný.

Chcete-li chybné nastavení vyvážení bílé upravit na již pořízeném snímku, pak klepněte na záložku Home a zde z nabídky Bright, Color vyberte položku Color Curves. Na tomto nástroji není co popisovat, postačí, když si s ním trochu pohrajete.

Nicméně si neodpustíme několik tipů. V dialogovém okně Curves se ujistěte, že ve spodní části máte vybránu jen tu barvu či barvy, které budete chtít upravovat. Chcete-li odstranit modrý nádech, musíte snížit intenzitu modré barvy a možná i červenou a zelenou barvu. Žlutý nádech zase odstraníte snížením intenzity červené a zelené barvy, přičemž naopak zvýšíte intenzitu modré barvy. Po výběru těch správných barev pak táhněte křivkou tak dlouho, dokud se nedostaví vámi požadovaný výsledek. Stejný postup pak případně opakujte i s jinými barvami.

Křivky barev jsou zřejmě nejpružnějším nástrojem, nicméně v nabídce Bright, Color můžete vyzkoušet i položky White Balance a Remove Color Cast.

Tento díl je součástí seriálu Upravujte své fotografie úplně zdarma a používá zdarma dostupný nástroj pro úpravu obrázků s názvem PhotoScape, který si můžete stáhnout na internetové adrese www.photoscape.org/. Zde uváděné návody jsou samozřejmě použitelné i v jiných nástrojích pro úpravu obrázků, nicméně níže uvedené kroky popisují postup použitelný právě v programu PhotoScape.

Úprava barvy ve fotografiích: původní snímek a snímek upravený

Pomocí nástroje PhotoScape můžete vylepšit barvy na snímku i po jeho pořízení…

Původní snímek…

Upravený snímek…

V následujícím díle tohoto seriálu se budeme zabývat hloubkou ostrosti a tím, jak pomocí ní přitáhnout pozornost k požadovanému objektu zachycenému na snímku.

Byl pro vás článek přínosný?