Hlavní navigace

USA chce pokutovat děti

21. 5. 2006

Sdílet

američtí politici vyhlašují útok „nechutnostem“ v PC hrách

Vrcholní političtí představitelé amerického státu Minnesota chtějí prosadit zákon, kterým by bylo možné pokutovat děti, jež by byly přistiženy při koupi počítačových her určených dospělým. Do této kategorie spadají hry obsahující zejména explicitní násilí či erotiku. ESRB, mezinárodní ratingový systém PC her, podobné gamesy klasifikuje jako AO (Adults Only = pouze pro dospělé) či M (Mature = dospělí).


Minnesotští zákonodárci většinově hlasovali pro zákon, který by umožňoval uložit pokutu jak prodávajícímu, tak kupujícímu, který by nerespektoval ratingový systém ESRB. Ten, kdo by tak učinil, by mohl být obviněn z přestupku podle místního trestního zákona.



Zákon číslo SF0785 zakazuje osobám mladším sedmnácti let „vědomě půjčovat či nakupovat zakázané videohry.“ Zákon též zakazuje majitelům a zaměstnanců půjčoven pronajímat takové hry osobám mladším sedmnácti let. Maximální pokuta činí 25 USD (cca 500 Kč )


Jeff Johnson, jeden z minnesotských legislativců majících zákon na svědomí, se nechal slyšet, že by rád kontroloval prodej her obsahujících „absolutně nechutné výjevy“.


Pro zákon hlasovalo 114 zákonodárců ze 131 a pokud by ho podepsal guvernér státu, tak vejde v platnost v srpnu tohoto roku. Ještě že u nás političtí představitelé bojují proti násilí pouze tím, že se navzájem fackují.